УБАВИНА

Дали треба да ја чешламе косата кога е мокра или сува?

Има толку многу различни мислења за најдобриот начин да ја чешлате косата – која четка да ја користите, колку често да ја правите, дали треба да користите производи и во зависност од типот и текстурата на косата, некои извори велат дека не треба да ја чешлате воопшто. Она што некогаш изгледаше како најлесниот чекор во рутината „напукување“ доведе до жестоки контроверзии, а едно прашање особено ја подели заедницата за нега на коса – дали е погрешно да ја чешлате косата додека е мокра?

Како и многу други аспекти на нега на коса, одговорот на ова прашање е многу зависен од текстурата на вашата коса. Косата е крајно индивидуалистичка, што значи дека она што функционира за една личност често не функционира за друга.

Чешлањето е дизајнирано да го подобри здравјето на вашата коса со отплеткување. Експертите од „Byrdie“ велат дека чешлањето на косата, кога е правилно направено, е важно за да се спречи појава на јазли и заплеткување и да се намали кршењето. Постојат многу различни видови четки и чешли кои може да се користат за расплетување на косата. За многумина, чешлањето на влажна коса е природен дел од рутината после туширање, но во некои случаи, особено ако се прави премногу енергично, чешлањето може да стане штетно за здравјето на вашата коса и да предизвика кршење што сакате да го спречите.

За оние со права коса, влажното чешлање потенцијално може да предизвика поголема штета од сувото чешлање. Првата работа што треба да ја запомните кога ја чешлате косата е дека таа е најранлива и најчувствителна кога е влажна. Чешлањето во оваа состојба всушност може да се истегне, да се повлече и на крајот да ја извади косата. Косата е најсилна кога е сува и секое ригорозно кубење и влечење ќе биде штетно за косата, особено кога е мокра.

За оние со кадрава коса или со текстура, спротивното е точно. Секој кој се обидел да ги чешла природните кадрици може да потврди колку е погрешно да се исуши кадравата коса па да се чешла. Чешлањето кадрава или текстурна коса кога е мокра, всушност помага да се намали кршењето и оштетувањето на фоликулот на косата, задржувајќи ги локните непроменети.

За примероците за коса кои имаат многу еластичност, има потреба од хидратација или влажност со некој вид спреј за отплеткување, регенератор или масло за да се олесни лизгањето низ косата.

Колку често ја чешлате косата зависи од вашите лични преференции, како и од типот на косата. Во крајна линија е дека треба да ја чешите косата кога е потребно.

Ако имате кадрава коса, чешлањето треба да биде од три до седум дена, во зависност од денот кога ќе ја миете. Одредете ја фреквенцијата на процесот за да спречите кршење. Доколку имате кршење или губење на косата, важно е да се консултирате со лекар во овие ситуации.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close