ЉУБОВ И СЕКС

Четири пречки кои не спречуваат да уживаме во сексот колку што можеме

Сексот треба да биде пријатно, емотивно и исполнето искуство. Сепак, дел од женската популација не ужива во тоа колку што би сакале. Причините можат да бидат различни, од емотивни до физички, а во продолжение, дознајте кои се четирите потенцијални причини:

1. Недоволна предигра
Предиграта често е еден од најважните фактори за уживање во сексот. Исчекувањето и напнатоста ја прават целата приказна повозбудлива. Сепак, можеби ќе ви треба малку време за да влезете во ситуацијата и да уживате во задоволството од предиграта. Доколку е потребно, разговарајте за се со вашиот партнер за вистински да уживате во сите делови од врската. Наместо директно да навлезете во поентата, посветете барем малку време на страсна предигра – бакнежи, допири, „валкани“ разговори, играње улоги… а потоа постепено преминете кон секс.

2. Болни врски
Болниот однос може да биде резултат на инфекција на уринарниот тракт, сувост на вагината и многу други причини. За недостигот на задоволство за време на сексот е виновен и стравот од болка кој се појавува за време на сексуалниот однос, па затоа често се случува да има недостаток на желба за секс. Затоа, во случај на болни односи, не чекајте да стигнете до таква фаза, туку консултирајте се со гинеколог за да ја откриете и потоа да ја решите причината за непријатноста.

3. Неможност за сексуална возбуда
Нарушувањето на сексуалната возбуда кај жените е медицинска состојба која вклучува отсуство на одговор на сексуална стимулација. Може да има емоционални или физички проблеми како што се отоци, инфекции, депресија… Поединците кои страдаат од овие проблеми може да се најдат во ситуација да не уживаат во сексот. Сепак, тоа е излечиво нарушување, а она што треба да го направите и во оваа ситуација е да се консултирате со експерт.

4. Неможност да се постигне оргазам
Често се зборува за тоа дека повеќето жени не достигнуваат оргазам така лесно. Тоа може да биде последица на кој било од факторите споменати погоре. Едно истражување покажало дека тешкотиите во постигнувањето оргазам е вториот најчест сексуален проблем кој го пријавуваат жените, што предизвикува кај нив да имаат некаква аверзија кон сексот. Пред се, во ситуација кога не можете да постигнете оргазам, важно е отворено да разговарате со партнерот на оваа тема. Исто така, посветете малку време на себе и на разбирање на целата ситуација. Експериментирајте со различни пози додека не ја достигнете целта. Ако ова не помогне, консултирајте се со доктор за да ви помогне – можеби вашиот гинеколог ќе ви понуди решение или можеби проблемот е ментален блок – во тој случај разговорот со професионалец ќе ви помогне.

Subscribe
Notify of
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] е различен и секој сака нешто различно во сексот. Мажите често се во дилема бидејќи не знаат што […]

Back to top button
close