ЉУБОВ И СЕКС

Што луѓето најмногу сакаат при изборот на „идеален“ партнер?

Кога барате партнер, физичкиот изглед е веројатно важен фактор – како можете да бидете со некој што не ви е привлечен? Секако, тука се и парите, симбол на успехот, а секако е добро што потенцијалниот партнер има посебен шарм кој ќе ве привлече. Сепак, дали сето ова навистина е толку важно? Според едно истражување, одговорот е „не“, бидејќи оние кои сакаат сериозна врска бараат други квалитети.

љубов

Деновиве е особено тешко да се најде партнер, особено кога модерните апликации за запознавање нудат површни работи за да оставите прв впечаток – како физички изглед и пари. Иако овие можат да бидат важни фактори кога барате љубов, во повеќето случаи тие не се доволни за да се одржи врската на долг рок.

Значи, што е тоа што може да има поголемо влијание? Што е најважното нешто за луѓето во партнерот со кои можат да гледаат иднина? Според едно неодамнешно истражување во кое учествувале околу 800 луѓе, најпожелно е потенцијалниот партнер да биде интелигентен и љубезен.

„Ако сакате да привлечете повеќе потенцијални партнери, работата на вашиот мозок и личност се чини дека е најдобриот избор“, вели еден од авторите на студијата од Универзитетот во Сао Паоло во Бразил.

Откриено е дека овие преференции биле забележани кај двата пола, што значи дека овие пожелни особини биле универзални.

На волонтерите од студијата, на возраст од 18 до 64 години, им беа дадени неколку примери на особини што би го карактеризирале „идеалниот“ партнер. На понуда беа физичка привлечност, социо-економски статус, здравје, добрина и интелигенција. Од сите примери, беше забележано дека последните два квалитети беа најбарани од мнозинството учесници.

Очекувано, луѓето кои барале долги врски (во споредба со оние кои сакале краткорочни) биле уште повеќе склони да им дадат приоритет на љубезноста и интелигенцијата, пренесува „Science alert“.

„Откривме дека социо-економското ниво е особина со низок приоритет за сите групи, вклучително и жените, додека истиот фактор е особено низок приоритет за мажите. Сепак, генерално, мажите имаат тенденција да му даваат приоритет на добриот изглед повеќе од жените.

Разликата со резултатите од претходните студии може да се должи на вклучувањето на повеќе различни карактеристики на „идеалниот партнер“ од вообичаеното, како што се здравјето и интелигенцијата, претпоставува тимот.

Авторите забележуваат дека овие наоди можеби не ги рефлектираат точно различните култури и дека самопријавените преференции на учесниците можеби не секогаш се во корелација со нивното однесување во реалниот живот. И покрај овие ограничувања, една нова студија ја поддржува идејата дека луѓето кои вистински бараат долгорочен партнер повеќе ја ценат емоционалната топлина и интелигенцијата отколку изгледот или парите.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close