УБАВИНА

Жените со шминка на себе, изгледаат поумни

Половина од жените се незадоволни како им изгледа лицето без шминка. Тоа го покажува истражувањето на американски експерти, спроведено меѓу 1293 доброволки. Резултатите покажуваат дека 44% од нив не се допаѓаат без украсната сила на декоративна козметика. Од нив 16% се чувствуваат грди без шминка, 14% се чувствуваат како “голи” без кармин и сенки и уште 14% се срамат да излезат на улица ненашминкани. Од анкетираните 25% започнале да користат козметика од оцените и резултатите кои произлегле, експертите велат дека самото наше општество има нездрав однос кон козметиката. Таквото однесување може да стане првиот чекор кон посериозни проблеми, вклучувајќи нарушувања во исхраната како булимија и анорексија.

Научниците алармираат дека за современата жена козметиката стана средство за самоодбрана, скриено незадоволството од себе и ниската самопроценка.

Според претходното слично истражување на британски и американски научници жените кои уживаат секој ден во декоративна козметика, се сметаат за убави и паметни, но не емитуваат доверба. Во текот на истражувањето биле користени фотографии на жени без шминка, на жени со малку шминка и на жени во “целосно разубавување”.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close