ЉУБОВ И СЕКС

Зошто жените се гласни за време на сексот?

Во филмовите, жената која е на кулминација најчесто ќе ја фрли главата наназад и ќе стенка, а кога ќе се доближи до оргазам, ќе почне гласно да стенка.

Дали стенкањето секогаш има врска со тоа колку е добар сексот? Според истражувањето за сексуалното однесување спроведено од тим научници од Универзитетот во Ланкашир – нема.

Авторите на тоа истражување дошле до заклучок дека гласното стенкање е всушност глас кој жените најмногу го користат за повеќе да го возбудат партнерот и да го стимулираат неговиот оргазам, што го потврдуваат повеќето истражувања на оваа тема.

Во него, научниците барале од жените на возраст од 18 до 48 години детали за нивните вокализации за време на сексот. Откриле дека повеќето жени стенкаат за време на сексот, но не нужно кога доживуваат оргазам. Наместо тоа, 66 отсто признале дека стенкаат за да го забрзаат оргазмот на партнерот, додека 87 отсто од жените тоа го прават за да се чувствуваат посекси и посамоуверени.

„Додека женските оргазми најчесто се постигнуваат за време на предиграта, копулаторната вокализација е на највисоко ниво пред и истовремено со машкиот оргазам“, заклучуваат научниците. Покрај тоа, тие додаваат дека жените вбризгуваат гласно задоволство за да ја намалат „досадата“ во креветот.

Дали жените стенкаат само поради мажите?
– Нема толку многу истражувања во оваа област, но ние сме бомбардирани низ медиумите со идејата дека стенкањето е поврзано со оргазам и добар секс – наведува научникот Кристен Марк од Универзитетот во Индијана и објаснува:

– Ако стенкате, му давате до знаење на партнерот дека „работи“ добро, што очигледно не е секогаш така. Затоа стенкањето и гласните извуци треба да ги „користите“ само кога нешто е добро, а не кога сакате да го прикриете она што не е, за тој да заврши порано.

Facebook коментари:

Leave a Reply

Back to top button
close