ЉУБОВ И СЕКС

Петте јазици на љубовта: Кој е вашиот начин да кажете „Те сакам“?

Не мора да ги имате истите љубовни јазици за да бидете среќни, но треба да знаете кој јазик го зборува вашиот партнер за успешно да му покажете како се чувствувате.

Дали го зборувате истиот љубовен јазик како вашиот партнер? Ако ја изразите својата љубов на начин на кој саканиот не го разбира, тој нема ни да разбере дека сте му ја изразиле вашата љубов! Проблемот е што секој од нас на различен начин ги пренесува пораките на љубовта, кои секој од нас ги прима и разбира на различен начин, вели брачниот советник д-р Гери Чепмен во својата книга „Пет јазици на љубовта“. Ако сакате да заштедите и да ја обновите љубовта во врска или брак, дознајте на кој јазик зборува вашиот партнер.

јазици на љубовта

– Паровите често не успеваат да ја изразат својата љубов едноставно затоа што не ги знаат меѓусебните љубовни јазици, кои се различни како, да речеме, англискиот и кинескиот. На самиот почеток на врската, кога се лудо вљубени, нивниот „тенк за љубов“ е исполнет до врв со емотивниот, адреналински наплив на сè. Меѓутоа, со текот на времето, разликата во љубовните јазици станува очигледна, почнуваат расправиите, а љубовните чувства почнуваат да опаѓаат и да го испразнуваат „тенкот на љубовта“ – вели д-р Чепмен.

Не мора да ги имате истите љубовни јазици за да бидете среќни, но треба да знаете кој јазик го зборува вашиот партнер за успешно да му покажете како се чувствувате. Некои начини можеби изгледаат дури и неприродни, но суштината е дека секој е избран со цел да се покаже љубов кон другиот. Петте љубовни јазици вклучуваат: зборови за признавање и одобрување, квалитетно време, подароци, правење услуги и физички допир.

1. Изразување на признавање

Партнерите кои го „зборуваат“ овој јазик ги ценат пофалбите и убавите зборови. Зборовите за признавање и одобрување вклучуваат, на пример, изјавите „прекрасна си“, „ти си многу убава личност, ми се допаѓаш само така“ и слично. Сето ова се зборови кои покажуваат благодарност и го охрабруваат вашиот партнер. Мажот, на пример, може да каже: „Овој фустан изгледа прекрасно“ или „Никогаш не си изгледала толку добро како вечерва!“ Вербалните комплименти не мора да бидат сложени, кратки и едноставни зборови и реченици исто така можат да бидат ефективни. Од друга страна, негативните коментари и невниманието во изборот на зборови може да го повредат партнерот. На овој човек ќе му треба повеќе време да ги преболи изговорените зборови во споредба со другите.

2. Квалитетно време заедно

Само вие двајца и квалитетното дружење насамо е клучот за среќата за партнерот кој најдобро разбира втор јазик. Тоа значи да слушате внимателно, да разговарате, да поминувате време заедно правејќи нешто значајно и забавно за двајцата. Времето поминато заедно не значи да седите на каучот и да гледате телевизија, бидејќи тогаш вашето внимание е насочено кон нешто друго, а не кон партнерот. Ако седите на каучот, но пред исклучениот телевизор и се гледате во очи и разговарате, одите на прошетка, во ресторан на кафе… тоа е квалитетно поминато време, бидејќи комуницирате меѓусебно, без разлика дали разговорот е сериозен или не.

3. Примање подароци

Подарокот му дава до знаење на вашиот партнер дека е ценет, сакан и важен. Ова ги вклучува сите подароци, од најмали до најголеми, од цвеќиња до накит, облека, куќи, автомобили. Всушност, тоа не мора да биде нешто големо и скапо, важна е намерата и желбата да го усреќите вашиот партнер. Тоа е универзален начин на изразување љубов, нема култура каде што не е така. Подарокот вели: „Тој/таа мисли на мене. Погледнете што ми даде“. Луѓето кои го „зборуваат“ овој јазик најмногу размислуваат за трудот и внимателноста што му претходеа на подарокот. Изборот на вистинскиот подарок покажува дека добро го разбирате и го познавате партнерот и што е најважно – дека го слушате.

4. Дела – мали услуги од љубов

Правењето услуги значи подготвување вечера, помагање на партнерот во различни задолженија, пеглање на кошулата, поправка на славината што протекува, време поминато да му помогнете на партнерот да заврши некоја задача што е можно поскоро. А повремените романтични гестови се секогаш добредојдени – изненадете го партнерот со романтично излегување или вечера. Не давајте само ветувања, преземете акција. Правете го она што го прави вашиот партнер среќен, а ако не сте сигурни што сака, бидете отворени и прашајте. Знаете како што вели старата поговорка, постапките зборуваат погласно од зборовите. Некои луѓе навистина го мислат тоа и кога правите нешто за нив, тие се чувствуваат сакани.

5. Допир на телото

Луѓето кои го разбираат јазикот на допир најдобро ја изразуваат својата љубов и наклонетост невербално и имаат потреба од поголема физичка блискост од другите. Физичкиот допир е директен начин за давање внимание, а истовремено смирува и лекува. Секако, секој има омилен начин на кој сака партнерот да го допира. Допирот во бракот е моќен, од држење за раце, до бакнување, гушкање, до самиот сексуален чин. Најдете начини да ја изразите вашата љубов невербално. Во овој случај, ништо повеќе не му кажува на партнерот од допирот – галете ја раката на партнерот, прегрнете го или бакнете го за добро утро.

Недоразбирање во пракса
Секој има свој, примарен јазик и по природата на нештата што ги зборуваме на него, вели д-р Чепмен.

– На пример, маж чиј љубовен јазик е физичкиот допир доаѓа дома и веднаш влегува во кујната, каде што е неговата сопруга. Сака таа да се чувствува сакана, па почнува да ја гушка. Но, таа се буни: „Оставете ме на мира! Зарем не гледате дека не знам каде ми е главата од работа? Неговиот проблем не е искреноста. Беше искрен. Проблемот е што тој го зборуваше неговиот јазик, а не нејзиниот. Ако правењето услуги беше нејзиниот јазик, најдоброто нешто што можеше да го направи е да влезе и да каже: „Душо, оди одмори малку и дозволете ми да го завршам ова“. Таа би се чувствувала сакана, бидејќи тој го зборува нејзиниот јазик – заклучува авторот.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close