ЉУБОВ И СЕКС

8 тајни на психолозите за спасување на врската

Психолозите веруваат дека среќата и задоволството во врската зависат од три клучни фактори. Покрај тоа, овие фактори не се инстинктивни и бараат учење и подготовка. Треба да се развијат вештини, за што е потребно многу вежбање. Други пак зборуваат и за други навики кои им помагаат на паровите да останат задоволни од нивните врски долги години. Сите можете да ги најдете овде!

1. Сочувство – Сочувството е способност да се замислите себеси во туѓи чевли и да го поддржувате или утешите. Обидете се да се ставите на местото на партнерот. Затворете ги очите и со оглед на карактерот на личноста и околностите во кои се наоѓа, обидете се да замислите како мора да се чувствува. Заборавете на вашето мислење за проблемот, обидете се да ги разберете емоциите на другата личност. Ова ќе ви овозможи да покажете емпатија, што е многу важно за среќна и здрава врска.

2. Емоционално значење – Претходната точка некако води до оваа точка. Се разбира, за време на расправија, многу малку луѓе некогаш велат: „Имаш право да се чувствуваш така, и јас го разбирам тоа“.

3. Внимание и учтивост – Сите ние имаме тенденција да ја потценуваме важноста на малите дела на љубезност и обѕир. Во врските често се појавува маѓепсан круг: едниот партнер покажува дека е вознемирен, другиот го прави истото, а сето тоа води до сериозен конфликт. Во овој случај, вниманието, како што е букет цвеќе, омилено чоколадо, вкусна вечера или прегратка, може да помогне да се скрши мразот.

4. Партнерство – Некои парови толку се навикнуваат еден на друг што почнуваат да се однесуваат како цимери. И секој почнува да живее свој живот. Во оваа ситуација, некои луѓе често ги игнорираат мислењата на нивните партнери кога донесуваат одлука. И тоа е најлошото нешто што можете да го направите. Овој пристап најверојатно ќе доведе до чести расправии и разделување. За да го избегнете ова, треба да донесувате важни одлуки земајќи го предвид мислењето на вашиот партнер. Затоа што овие одлуки веројатно ќе влијаат на вашиот живот и на вашиот партнер.

5. Шпекулации – Не обидувајте се да читате меѓу редови кога вашиот партнер ќе каже нешто неутрално или пријатно. На овој начин ескалирате конфликт кој не постои. Или конфликт кој постои само во вашата глава. Не шпекулирајте во ниту една ситуација, само директно прашајте го партнерот што навистина мислел.

6. Признанија – Кажете му на вашиот партнер колку сте благодарни во секоја прилика што ќе ви се појави. Можеби нема да верувате, но овие зборови се магија. Партнерот ќе мисли дека е корисен, потребен и ќе разбере дека навистина го правите тоа. И веројатно повеќе ќе ги слушнете зборовите „благодарам“, не само за нешто големо, туку и за нормални работи.

7. Не земајте еден со друг здраво за готово – На сите врски им требаат граници  и одговорности. И не треба да земате се здраво за готово во врската. За да се уверат дека и двајцата партнери се задоволни од врската, треба да работат на тоа, да научат да разговараат, да научат да решаваат проблеми и да прават компромиси. Не ги земајте зборовите или постапките на партнерот здраво за готово. Партнерот тогаш ќе го направи истото за вас.

8. Озборувања – Никогаш не кажувајте ништо лошо зад грбот на вашиот партнер. Разговарајте со него и решите сè со него. Ќе се согласите, зборовите што сте ги кажале на другите остануваат.

Facebook коментари:

Leave a Reply

Back to top button
close