ТЕХНОЛОГИЈА

Tesla ги надмина BMW и Mercedes

Американските медиуми пишуваат дека Tesla не само што ги победи производителите на луксузни автомобили во однос на продажбата на автомобили за 2022 година, туку и ги победи со голема разлика. Додека продажбата на BMW падна за над 5%, продажбата на Tesla се зголеми за повеќе од 40%. Гледајќи ја секоја луксузна марка што продава автомобили во САД, а не издвојувајќи ниту едно возило по погонски агрегат, Tesla беше јасен лидер за 2022 година.

Според извештајот на Automotive News, Tesla имала 484.351 нови регистрации на автомобили во САД во 2022 година. Податоците собрани од Experian потврдуваат дека овој број е зголемен за 41% во однос на 2021 година. Во меѓувреме, BMW имаше 327.929 нови регистрации на автомобили во текот на годината, што е пад од 5,3%.

Продажбата на Mercedes-Benz во 2022 година остана во суштина рамна во споредба со 2021 година, достигнувајќи 269.511 нови регистрации минатата година.

Севкупно, вкупните регистрации на луксузни брендови паднаа за 3,5% на нешто повеќе од 2 милиони возила. Сепак, Tesla значително помогна да се одржи оваа бројка. Имено, ако го отстраните Tesla од луксузните регистрации во 2022 година, останатите брендови збирно паднале за 11%.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close