ТЕХНОЛОГИЈА

Ново на Фејсбук! Овие новитети за видео содржини ќе ги израдуваат сите корисници

Компанијата Мета се обидува да ја направи својата Фејсбук платформа посоодветна за видео содржини, па во апликацијата е воведен нов плеер за еднообразно прикажување на снимките на Reels, како и за подолги содржини и видео во живо.

Фејсбук

Една од најголемите промени е тоа што видеата на Facebook, како и многу видеа на TikTok, сега ќе се прикажуваат на цел екран, дури и оние снимени во режим на пејзаж.

Видеата автоматски ќе се прикажуваат вертикално, но ќе може да се сврти телефонот на страна и да се гледаат повеќето хоризонтално снимени содржини на цел екран.

Покрај тоа, Facebook ќе им овозможи на корисниците да скокаат на различни делови од видеото како што сакаат. Надградбата ја носи и опцијата за скок напред или назад за 10 секунди.

Мета тврди дека корисниците ќе добијат порелевантни препораки за видеа од сите должини, кои ќе се појавуваат во видео картичката и во доводот. Исто така, компанијата ќе го зголеми бројот на снимки од Reels прикажани на доводите на корисниците.

Корисниците на iOS и Android уредите во САД и Канада веќе можат да ги испробаат новите видео опции, а контролите ќе бидат објавени во наредните недели.

Целосното ажурирање би требало да биде достапно ширум светот во наредните месеци, пренесува Engadget.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close