ТЕХНОЛОГИЈА

На милиони корисници на Google ќе им се исклучат колачињата од јануари – еве што значи тоа за вас

Google подготвува нова алатка која ќе ги ограничи надворешните колачиња за одреден број корисници на Chrome. Од 4 јануари 2024 година, Google ќе почне да ги исклучува надворешните колачиња – наметливи компјутерски датотеки кои го следат однесувањето и навиките на корисникот на Интернет.

Google

Технолошкиот гигант по случаен избор ќе избере процент од корисници на Chrome ширум светот – околу 30 милиони луѓе – кои први ќе ја користат функцијата наречена „Заштита од следење“.

Како дел од контроверзниот пакет Google Privacy Sandbox, тој ќе ги ограничи веб-локациите да користат колачиња од трета страна за да ги следат корисниците додека прелистуваат на интернет за да им прикажуваат релевантни реклами.

Еве што значи промената за вас – и дали ќе треба да направите нешто кога ќе стапи на сила.

Ако сте биле меѓу еден процент по случаен избор за заштита од следење на 4 јануари, ќе видите известување во вашиот десктоп или мобилен прелистувач на Chrome.

Ќе каже: „Вие сте еден од првите што ја искусувате заштитата од следење, која ги ограничува веб-локациите да користат колачиња од трета страна за да ве следат додека прелистувате“.

Промената ќе се случи автоматски, така што додека прелистувате на интернет, колачињата од трети страни ќе бидат стандардно исклучени, ограничувајќи ја нивната способност да ве следат на веб-локациите.

Секој што сака надворешните колачиња да останат во Chrome од која било причина, може повторно да ги овозможи со кликнување на иконата за очи во полето за пребарување.

Сепак, дури и ако не сте избрани за првично тестирање, деновите на надворешни колачиња во Chrome се нумерирани.

Google планира целосно да ја елиминира употребата на надворешни колачиња кога „Заштита од следење“ ќе ги достигне сите корисници во втората половина на 2024 година.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close