СВЕТ

Ова е првиот човек кој добил трансплантација на бубрег од свиња! Излезе од болница и се чувствува одлично!

Ричард Слејман (62), првиот човек на кој му беше направена трансплантација на бубрег од генетски модифицирана свиња, беше пуштен од Општата болница во Масачусетс две недели по операцијата, со што стана првиот човек на кој му беше извршена ваква хируршка процедура.
Свински бубрег, модифициран во фармацевтската компанија Кембриџ I Genesis со отстранување на „штетните свински гени“ и додавање гени „компатибилни за луѓето“, бил трансплантиран за време на четиричасовна операција на Ричард Слејман, кој имал бубрежна болест во краен стадиум.

трансплантација на бубрег од свиња

Ова е прва ваква операција и „значи голема пресвртница во потрагата по најдостапни органи за пациентите“, се вели во соопштението на болницата.

Претходно му беше трансплантиран бубрег од починат донатор на органи, но тој престана да работи во 2023 година, поради што лекарите предложија трансплантација на бубрег од свиња.

– Го гледав не само како начин да си помогнам, туку и да им дадам надеж на илјадници луѓе на кои им е потребна трансплантација за да преживеат – рече Слејман.

Еден од лекарите кои учествуваа во овој потфат, Винфред Вилијамс, истакна дека „обилното снабдување со органи, како резултат на овој технолошки напредок, конечно може да постигне здравствена еднаквост“.

Според американската невладина организација United Network for Organ Sharing, трансплантации на органи се потребни за да се спасат над 100.000 американски животи годишно, но, на пример, во 2023 година, бројот на донатори достигна само 23.500.

Се проценува дека во САД дневно умираат 17 луѓе додека чекаат нов орган, а најчесто тоа е бубрег.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close