СВЕТ

Најтоплиот јануари досега

Јануари 2024 година стана најтоплиот во историјата на набљудувањата на времето и климата, објави денеска Светската метеоролошка организација (СМО).

„Трендот на рушење на рекорди забележан во поголемиот дел од 2023 година продолжи и во 2024 година, при што јануари беше најтоплиот јануари досега“, соопшти СМО.

Најтопол јануари

Според Светската метеоролошка организација, ова е осми месец по ред кој е најтопол досега.

„Температурите на површината на морето се рекордно високи 10 месеци по ред“, соопшти СМО.

Просечната месечна температура на воздухот била за 1,66 степени повисока од проценетиот јануарски просек во периодот од 1850-1900 година, додека во периодот од 1991-2020 година била за 0,70 степени над просекот за јануари.

Според податоците на Службата за климатски промени Коперник, во споредба со температурата од претходниот најтопол јануари 2020 година, просечната месечна температура била над 0,12 степени, додава СМО.

Организацијата ги наведе податоците добиени од американската Национална океанска и атмосферска администрација NOAA, НАСА, службата за климатски промени Коперник на Европската унија и Јапонската метеоролошка агенција.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close