ЗДРАВЈЕ

Што значи ако се разбудите помеѓу 3 и 5 часот наутро? Тогаш енергијата на еден орган е на својот врв, несоницата кажува нешто

Традиционалната кинеска медицина објаснува зошто се будите неколку пати во текот на ноќта во одредени периоди. Во традиционалната кинеска медицина, секој орган на телото има одреден час или дел од денот кога неговата енергија е на својот врв. Секој дел од телото е поврзан и со одредени емоции.

На пример, ако се разбудите помеѓу 1 и 3 часот по полноќ, кинеската медицина вели дека тоа може да значи дека вашиот црн дроб е преоптоварен. Црниот дроб е одговорен за детоксикација на нашето тело и обработка на нашите емоции секоја вечер. Можеби претходниот ден сте јаделе нешто нездраво што не му одговарало на вашето тело, сте испиле премногу алкохол и/или имате нерешен гнев или високи нивоа на стрес и напнатост.

Според традиционалната кинеска медицина, помеѓу 3 и 5 часот наутро е време за белите дробови и време кога телото сè уште треба да спие.

Ако се разбудите помеѓу 3 и 5 часот наутро, тоа може да биде резултат на нерамнотежа во белите дробови, особено на дишењето. Нарушувањето на сонот во ова време значи дека нешто ви пречи на вашата способност да дишете длабоко и правилно. Нерамнотежата може да се манифестира и како отежнато дишење, кашлање, астма… Ова, се разбира, е поврзано со емоционални фактори, како што е можеби тагата за справување со загуба.

Ако се разбудите во ова време, се препорачуваат вежби за релаксација – на пример, вежби за дишење. Треба да го одржуваме телото топло за да им помогнеме на белите дробови да го наполнат со кислород.

Исто така, важно е да му се доверите на некого за вашите чувства и да размислите како да добиете емоционална поддршка.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close