ЗДРАВЈЕ

Размислете двапати пред да го земете мобилниот додека сте во тоалет! Не сте свесни колку е опасно

Мобилниот што се користи во тоалетот може многу брзо да стане почва за бактерии.
Тешката вистина за користењето на телефонот во тоалетот може да ве натера да размислите двапати пред да посегнете по мобилниот телефон.

мобилниот додека сте во тоалет

Сите сме виновни што ги носиме телефоните со нас во тоалет, но се испостави дека оваа навика може да биде поштетна отколку што мислевме. Нашата зависност од паметните телефони вртоглаво порасна, еволуирајќи од едноставни алатки за утрински аларми и навигација, до постојани придружници за забава или одвлекување на вниманието.

Ова вклучува уживање во купувањето преку интернет, прекумерно гледање на нашите омилени емисии, гледање видеа за време на патувањето на работа и да, дури и скролање низ социјалните мрежи во тоалетот. Сепак, она што изгледа како безопасен момент на мултитаскинг всушност е почва за бактерии, според неодамнешните студии.

Студијата „Initial Washroom Hygiene“ за бришење дојде до загрижувачки податоци, велејќи дека повеќе од половина од нашите паметни телефони се преполни со „високо ниво“ на биолошка контаминација. Всушност, просечниот паметен телефон има повеќе од двојно повеќе бактерии пронајдени на тоалетното седиште, а еден телефон покажа дури шест пати поголемо ниво на контаминација (558 проценти), што е навистина застрашувачка мисла.

Истражувањето користело брисеви на тестови со аденозин трифосфат (ATP) заедно со читач на биолуминисценција на АТП за да се детектираат форми на живот премногу мали за да се видат со голо око. По анализата на површинските примероци од 50 различни паметни телефони, резултатите беа јасни: неверојатни 52 отсто од нив спаѓаат во категоријата „силно контаминирани“ со микробиолошки штетници, според стандардите на експертите.

Џејми Вудхол, менаџер за технолошки иновации во Initial Washroom Hygiene, ги коментираше наодите:

– Нашите телефони се вообичаен резервоар за потенцијално штетни патогени и знаеме дека луѓето имаат тенденција да ги користат додека го посетуваат тоалетот. Ова е особено алармантно кога знаете дека до 80 проценти од сите инфекции се пренесуваат со допир.

Вудхол го истакна ризикот поврзан со ова однесување:

– Значи, кога луѓето ги користат своите телефони и ги ставаат блиску до устата кога зборуваат, тие потенцијално ја зголемуваат веројатноста да добијат болест. Од витално значење е хигиената на рацете. Размислете колку пати го допирате телефонот секој ден, вели Вудхол.

Експертите предупредуваат:

– Секој пат кога ќе го направите ова, потенцијално може да собирате и ширите микробна активност. Редовното миење на рацете е еден од најмоќните чекори што луѓето можат да ги преземат за да спречат ширење на бактерии и болести. Препорачуваме миење на рацете најмалку пет пати на ден, како и секој пат кога го користите тоалетот и секако, помага редовно да го чистите телефонот со антибактериско марамче.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close