ЗДРАВЈЕ

Ова се најдобрите и најлошите пози кои влијаат на квалитетот на сонот

Недостатокот и вишокот сон се поврзани со низа здравствени проблеми, од дебелина и срцеви заболувања до деменција и дијабетес. Но, дали знаевте дека дури и начинот на кој спиете може да влијае на вашето здравје? Еве ги најдобрите пози за квалитетен сон.

Вашата омилена положба за спиење може да игра улога во грчењето, металоидите, па дури и брчките што можеби ги имате.

Спиење на грб
Предности: Оваа положба за спиење е идеална за здравјето на ‘рбетот и вратот, бидејќи грбот е рамен и не се напрега. Покрај тоа, спиењето на грб му помага на душекот да ја заврши својата работа за поддршка на ‘рбетот. Во совршен (и малку непријатен) свет, секој би спиел на грб без перница, бидејќи оваа поза го остава вратот во неутрална положба. Сепак, користењето премногу перници може да го отежне дишењето. Спиењето на грб е исто така идеална положба за нега на кожата на лицето. Спиењето без да го туркате лицето во перници и ќебиња доведува до помалку брчки на вашето лице.

Недостатоци: ‘Рчењето и апнеја при спиење се многу почести кога некое лице спие на грб. Всушност, спиењето во оваа положба е толку тесно поврзано со апнеја при спиење што лекарите препишуваат спиење на страна како третман. Исто така, вреди да се напомене дека ако сте навикнати да спиете на грб, тоа не мора да значи дека спиете добро. Студијата која ги споредувала навиките за спиење забележала дека луѓето со лоши навики на спиење поминуваат повеќе време на грб отколку луѓето кои добро спиеле.

Спиење на страна
Предности: Повеќето луѓе велат дека спијат на страна. Лекарите дури препорачуваат да спиете на левата страна за време на бременоста бидејќи ја подобрува циркулацијата, што е од корист и за мајката и за фетусот. Спиењето на ваша страна исто така може да ги ублажи металоидите и рефлуксот на киселина, што им олеснува на луѓето со овие проблеми да заспијат.

Недостатоци: Како што знае речиси секој кој спие на страна, оваа поза може да доведе до вкочанетост во рацете, што негативно влијае на мускулите и нервите. И во оваа положба на спиење, рамото го поддржува најголемиот дел од тежината на телото, што може да ги напрегне мускулите на вратот и рамото.

Спиење на стомак
Предности: Спиењето на стомак е идеална положба за оние кои ‘рчат и за оние со апнеја при спиење. Но, тоа е речиси единствената добра работа во оваа положба за спиење.

Недостатоци: Спиењето на стомак нашироко се смета за најлоша положба за спиење. Го исправа природното искривување на ‘рбетот, што пак може да доведе до болки во долниот дел на грбот. Спиењето цела ноќ со свртена глава на едната страна исто така го оптоварува вашиот врат. Ако вообичаено спиете во оваа положба, обидете се да користите перници за постепено да го тренирате телото да спие на едната страна.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close