ЉУБОВ И СЕКС

Перцепцијата е многу поинаква – еве што жените и што мажите прво забележуваат едни кај други

Научничката Ана Мачин, антрополог од Универзитетот во Оксфорд, собрала бројни студии и разговарала со експерти за нејзината нова книга „Зошто сакаме“ за да ги открие разликите меѓу мажите и жените. Еве што жените и мажите прво забележуваат еден во друг!

Таа за Дејли Мејл откри дека еволутивните жени гледаат на односот на рамената и половината на мажите – пожелно е рамениците да бидат широки, да влегуваат во таканаречен триаголник и половината автоматски да биде визуелно потесна.

Исто така, сакаат симетрично лице бидејќи тоа е знак за добри гени. Овие работи и покажуваат на жената дека мажот може да ја заштити и да се посвети на семејството.

Од друга страна, она што мажите прво го забележуваат се женските колкови, односно фигурата на песочен часовник. Тесниот струк и широките колкови му покажуваат дека е здрава и плодна.

Во експериментот за следење очи спроведен во Тексас во 2015 година, научниците откриле дека мажите, како и жените, најпрво се фокусирале и поминале најдолго време гледајќи во стомакот или дијафрагмата на непозната жена пред да се префрлат на нејзиното лице.

Ова сугерира дека при одлучувањето кому да му пријдете како потенцијален партнер, или кога ја проверувате конкуренцијата, односот на половината и колковите е една од првите информации што ги обработува машкиот мозок.

 

Напишете коментар

Back to top button