ЗАНИМЛИВОСТИ

Еве како настанал светскиот ден на шегата – неговото потекло датира од библиските денови

Сите знаеме која е целта на денешниот датум – среќа и насмевки – но сигурно сите барем еднаш се запрашале како настанал овој ден. Како настанал Денот на шегата и каква е неговата историја?

Ден на шегата

Она што е уште поинтересно е фактот што нема точно дефиниран одговор на прашањето, има само теории. Ова се петте најинтересни факти за овој радосен ден.

Библијата
Потеклото на овој меѓународно признат ден датира од библиските времиња. Оваа теорија укажува дека празникот на шегите се слави откако Ное првпат пушти гулаб за да провери дали водата од големата поплава се повлекла. Дека тоа било први април е потврдено во хебрејската Библија, како и во 71-та сура од Куранот.

Друга теорија вели дека Исус бил испратен од Понтиј Пилат кај Ирод и назад токму на овој ден. Овој пат честопати се нарекувал залудна работа, односно итрина. И токму затоа се смета дека тој ден оттогаш се смета за Ден на шегата.

Рим
Шегите од 1 април датираат и од антички Рим. Се смета дека Римјаните и Келтите го славеле фестивалот на шегата во времето на пролетната рамноденица, која се случува блиску до Денот на шегата.

Исто така, постои антички римски мит за богот Плутон и неговото киднапирање на Просерпина, божицата на житото и жетвата. Мајката на Просерпина можела да го слушне само гласот на својата ќерка и залудно ја барала низ огромните пространства на подземјето. И ова, како и во случајот со Исус, се сметало за залудна работа.

Премин од Јулијанскиот во Грегоријанскиот календар
Римјаните и Хиндусите ја прославувале Новата година веднаш по пролетната рамноденица, која е на 20 или 21 март. Во средниот век, поголемиот дел од Европа го прославуваше 25 март, празникот Благовештение, како почеток на новогодишната прослава. Прославата би траела една недела, до 1 април. Во 1582 година, папата Григориј XIII нареди да се почитува Грегоријанскиот календар, според кој Новата година се слави на 1 јануари.

Бидејќи народот никогаш не бил склон да прифаќа нови правила во секојдневниот живот, многумина одбиле да го почитуваат календарот на папата Григориј и продолжиле да ја слават Новата година околу 1 април. На тој ден оние кои го прифатија новиот календар се шегуваа со „неинформираните“, исмевајќи ги нивните застарени прослави.

Британската култура
Една од теориите е поврзана со британскиот крал од 13 век. Имено, овој крал секој пат што ќе го поминел би го прогласил за јавно добро. Еднаш, на 1 април, тој планирал да помине низ дел од градот Нотингемшир. Кога ги слушнале плановите на кралот, граѓаните решиле да не му дозволат да влезе во градот. Затоа, кралот испратил војска да ги казни непослушните граѓани, но кога пристигнала војската, целиот град се занимавал со глупави активности, како давење риби на суво. Кога слушнал како се однесуваат жителите на овој град, кралот го прогласил градот за премногу глупав за да биде казнет.

Завршува во 12 часот
Иако е еден од најпопуларните меѓународни празници, малкумина знаат дека времето за шеги е дозволено само до дванаесет попладне.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close