ЗАНИМЛИВОСТИ

Дали знаете зошто кучињата намигнуваат?

Постојат неколку причини зошто кучињата намигнуваат – тие можат да бидат „сигнали“ од вашето куче кои не треба да се игнорираат. Истражувањата покажуваат дека кучињата се прилагодени на нивните семејства – тие ги опфаќаат сите видови аспекти на нашето однесување и обрнуваат внимание на нашите знаци. Па зошто кучињата намигнуваат?

куче намигнува

Меган Конрад, ветеринарен консултант вели дека намигнувањето е често намерно однесување со различни значења – но може да има и некои здравствени причини зад тоа.

Во зависност од ситуацијата, намигнувањето на кучето можете да го толкувате на многу начини.

– Намигнувањето може да биде знак на наклонетост, дека кучето е мирно, бара внимание или можеби го имитира сопственикот, ако тоа е нешто што тие често го прават – вели Конрад.

Вашето куче можеби само се пријавува со вас од другата страна на каучот со неговите игриви намигнувања. Ако се обидувате да дешифрирате што значи кога вашето куче намигнува, обрнете внимание и на говорот на телото. Ако нивната опашка е горе, а ушите се исправени, тоа значи дека покажуваат интерес или бараат внимание.

Намигнување, трепкање, лижење на нивните усни и спуштање на главите и ушите се дополнителни начини на кои кучињата ќе ве известат вас и другите кучиња дека се подготвени да соработуваат.

Меѓутоа, честото намигнување, особено со истото око, може да биде знак дека нешто не е во ред. Кучињата може да имаат тенденција постојано да ги затвораат очите ако чувствуваат болка, чувствителност на светлина или непријатност. И, исто како и луѓето, кучињата намигнуваат или трепкаат кога ќе дојдат во контакт со прашина, нечистотија или влакна.

Други причини зошто кучињата намигнуваат се симптоми на инфекција на очите.

– Доколку забележите исцедок, зголемено или неволно трепкање, црвенило во или околу окото или каква било повреда, веднаш закажете преглед кај ветеринар – наведува Конрад.

Исто така, причина за честото намигнување и трепкање е ентропијата, генетска состојба која често успешно се коригира со операција.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close