ЗАНИМЛИВОСТИ

10 неверојатни факти за мозокот кои можеби не сте ги знаеле

Академик и невролог Вида Демарин откри интересни факти за мозокот кои малку луѓе ги знаат.

Интересни факти за мозокот

Спроведува електрична струја
Мозокот произведува доволно силна струја за да напојува сијалица од 10 до 23 вати.

Големината на мозокот нема никаква врска со интелигенцијата
Просечниот мозок на возрасен човек тежи околу 1,3 до 1,4 кг. Големината и тежината немаат апсолутно никаква врска со коефициентот на интелигенција (IQ).

Учиме цел живот
Ако е здрав, мозокот никогаш не ја губи својата способност за учење.

Најдобро делува кога спиеме
Мозокот е најактивен кога спиеме. Луѓето со повисок коефициент на интелигенција повеќе сонуваат, но докажано е дека луѓето кои малку дремат во текот на денот имаат повеќе енергија и можат подобро да се фокусираат на работата.

Нема рецептори за болка
Кога имате главоболка, мозокот не ве боли. Овој орган нема рецептори за болка и затоа не чувствува болка.

Тој може да има безброј идеи
Нашиот мозок е способен за повеќе идеи отколку бројот на атоми во познатиот универзум.

Мозокот е направен од вода
Мозокот на човекот е составен од приближно 75-80% вода. Водата е есенцијална за правилното функционирање на мозокот, бидејќи помага во преносот на нервните импулси, одржувањето на клеточната структура и многу други критични процеси, што значи дека дехидрацијата и да е мала, само 2 отсто, може да има негативни ефекти врз мозокот. Затоа е потребно да се внимава да се пие околу 1,5 до 2 литри вода дневно – во лето уште повеќе.

Го користиме целиот мозок
Мит е дека луѓето користат само 10 отсто од својот мозок. Ние всушност го користиме сето тоа. Иако е точно дека не работат сите делови на мозокот во исто време во даден момент, истражувањата покажуваат дека, како и мускулите, повеќето од нив се континуирано активни во текот на 24 часа.

Читањето на глас користи различни мозочни кола отколку читањето во себе
Читањето на глас го поттикнува развојот на мозокот. Децата прво учат да читаат кажувајќи зборови на глас. Откако ќе се воспостави ова знаење, тогаш тие учат да читаат во себе.

Тоа е навистина еден од чудните факти за мозокот затоа што обично ги учиме нашите деца да читаат и да зборуваат учтиво. Но, за да го поттикнете развојот на мозокот на вашето дете, треба да читате и да зборувате гласно пред него.

Нашиот мозок во голема мера е составен од маснотии
Околу 60% од сувата тежина на мозокот се состои од липиди (маснотии). Овие маснотии се клучни за изградбата на клеточните мембрани и мијелинските обвивки кои ги изолираат нервните влакна, овозможувајќи побрзо и ефикасно пренесување на нервните сигнали. Ова е причината зошто здравите масти, како што се омега-3 и омега-6, се неопходни за здравјето на мозокот и целото тело.

Здравите масти помагаат да се стабилизираат клеточните ѕидови во мозокот. Тие исто така можат да го намалат воспалението и да му помогнат на имунолошкиот систем да функционира правилно.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close