ЗАНИМЛИВОСТИ

Како да го прилагодите клима уредот да троши помалку струја?

Високите температури и животот без клима е речиси незамислив. Меѓутоа, штом ќе го земете далечинскиот управувач, се поставува друго прашање – колку ќе биде сметката за струја? Дали навистина штедите струја со исклучување на климата кога не сте дома или подобро е да ја оставите климата да работи на иста температура цел ден?

клима

Експертите велат дека системот за ладење на просторот најдобро функционира кога работи со полна брзина, а не кога работи во пократки интервали со помала брзина.

Поточно, подобро е да ја оставите климата да работи со полна моќност кратко време, а кога ќе ја излади просторијата да ја исклучите, отколку да ја оставите да работи цел ден на иста температура.

Во овој, целосен интензитет на работа, клима уредот не само што ќе ви заштеди пари, туку и ќе ја избрка влагата од просторијата.

Исто така, кога зборуваме за заштеда и климатизација, не можеме да го заобиколиме термостатот. Ако го поставите термостатот на клима уредот на повисока температура, да речеме дека разликата помеѓу температурата во просторијата и надворешната не е повеќе од седум степени, ќе заштедите многу.

Според некои податоци, клима уредите трошат три до пет проценти помалку енергија со секој степен повисок на термостатот.

За максимална заштеда на енергија, експертите препорачуваат да го оставите клима уредот да работи на 26 степени.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close