ЗАНИМЛИВОСТИ

Една нова студија покажува дека кучињата сепак нè разбираат

Дали нашите кучиња можат да ги разберат зборовите што ги користиме? Една нова студија за мозочните бранови, објавена во списанието Current Biology, сугерира дека слушањето на имињата на нивните омилени играчки ја активира меморијата за предметите со кои се поврзани.

куче

„Ова ни покажува дека тоа не е само човечка способност“, изјави за АФП авторката на студијата Лила Мајари од унгарскиот универзитет Лоранд-Етвес.

Прашањето дали кучињата разбираат зборови или ситуација, како што е употребениот тон или одреден контекст, одамна е нерешено и науката не може да даде јасни одговори.

Во минатото, неколку лабораториски тестови покажаа дека кучињата, со мали исклучоци, не можат да извлечат предмети откако ќе ги слушнат нивните имиња.

Многу експерти тврдат дека она што ги мотивира не е она што им го кажуваме, туку како и кога го правиме тоа.

На пример, кога сопственикот му вели на кучето „земи стап“, а кучето го носи, тоа не докажува дека знае што значи зборот „стап“.

Мозочни бранови
За оваа нова студија, Лила Мајари и нејзините колеги користеле неинвазивна техника за снимање на мозокот на 18 кучиња. Со помош на електроди поставени на нивните черепи, тие ја снимиле мозочната активност.

Нивните сопственици ги кажале зборовите за играчките што им биле познати, а потоа им го покажале или соодветниот или друг предмет.

По анализата на снимките од ЕЕГ, тимот открил различни модели на мозокот кога на кучињата им биле прикажани соодветни предмети или други предмети.

Овој тип на експеримент, кој со децении се користи врз луѓето, се смета за доказ за разбирање на значењето и исто така ја има предноста што не бара кучето да извади предмет за да го докаже своето знаење.

„Го откривме овој ефект кај 14 кучиња“, изјави за AFP коавторот на студијата Маријана Борос, докажувајќи дека способноста не е ограничена на „неколку исклучителни кучиња“. Дури и четворицата кои „паднаа“ на тестот можеби едноставно биле тестирани за погрешни зборови, додаде таа.

Способноста на кучињата да донесат одредена играчка откако ќе го слушнат нејзиното име некогаш се сметала за подарок, изјави за АФП Холи Рут-Гутериџ, куче бихејвиорист од Универзитетот Линколн во Англија.

„Мозочна реакција“
На пример, познатите гранични кучиња Чејзер и Рико можеа да најдат и извадат одредени играчки од големи купишта, но тие се сметаа за исклучоци, рече таа.

Но, новата студија „покажува дека цела низа кучиња ги учат имињата на предметите во смисла на одговор на мозокот, дури и ако тоа не го покажуваат преку однесувањето“, рече Рут-Гутериџ.

Студијата „обезбедува дополнителни докази дека кучињата можат да ги разберат човечките гласови многу подобро отколку што ние обично им даваме заслуга“, рече Федерико Росано, когнитивен научник од УС Сан Диего.

Сепак, не сите експерти беа подеднакво ентузијасти. Клајв Вин, кучешки бихејвиорист на Државниот универзитет во Аризона, изјави за АФП дека има „поделено мислење“ за резултатите.

„Весникот не држи вода кога се обидува да го демонстрира она што го нарекува „семантичко разбирање““, рече тој, пофалувајќи го „генијалниот“ експериментален уред што овозможува да се тестира целиот „функционален речник“ на кучињата.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close