ЗАНИМЛИВОСТИ

Единствената раса на куче што не лае! Се верува дека е потомок на древниот Египет

Лаењето е карактеристичен звук за кучињата, некои кучиња лаат повеќе, некои помалку, некои лаат многу ретко, некои понекогаш, а има и една раса која воопшто не лае. Поради структурата на гркланот, односно гласните жици, овие кучиња не можат да лаат на вообичаен начин, но тоа не значи дека се целосно неми.

Basendhi

Всушност, Басенџи, единствената раса на кучиња што не лае, испушта звук сличен на јодел кога е среќен и возбуден, но тоа се случува и многу ретко. Затоа Басенџи е идеално куче за стан, но треба да се земе предвид и дека поради својата природа е подобар избор за искусни сопственици кои знаат да се справат со домашно милениче кое има своја волја.

Доминантен и манипулативен по природа, сака да има свој начин и е полн со енергија и има потреба од сопственик кој ќе биде подготвен за тренинзи и социјализација, како и секојдневно добро истегнување на нозете што му е потребно на Басенџи. Можеби нема да можат да лаат, но овие кучиња сигурно можат да трчаат. Во паркот со задоволство ќе покажат колку брзо можат да „галопираат“ бидејќи Басенџи е вешт тркач. Бидете внимателни кога комуницирате со други кучиња и деца.

Покрај тоа што е тивок, Басенџи е куче кое не бара посебно одржување и грижа кога е во прашање неговиот фин, дебел и сјаен слој. Тоа е раса што сам се чисти, а крзното и е без мирис и малку или воопшто не паѓа. Ова е причината зошто се смета за идеално куче за луѓе со алергии.

Басенџи

Басенџи потекнува од Централна Африка, а името на расата слободно се преведува на мало, диво животно. Тоа е една од многу старите и оригинални раси на кучиња, а се претпоставува дека е директен потомок на египетскиот тесем, како што експертите го нарекуваат обликот на кучето видлив во египетските прикази од четвртиот милениум п.н.е.

Во минатото бил познат како тивок и вешт ловец, а во Европа пристигнал од Африка кон крајот на 19 век. Целното размножување започнало околу 1935 година во Велика Британија, која денес има покровителство над Басенџи, а од Британија расата се проширила низ остатокот од Европа.

Како што доликува на потомок на древниот Египет, Басенџи има благороден, елегантен и горд изглед кој се карактеризира со витка градба и исправени, големи уши. Станува збор за краткокоса раса која најчесто ја има во тен и црна, како и црно-бели и црвено-бели комбинации на бои.

Басенџи не се издвојува само по благородниот изглед, туку и по веселата природа, поради што го добил и прекарот палав со мачкин карактер. Тој е пријателски настроен кон својот народ, паметен е, независен и претприемнички, но не е подготвен да се потчинува. Таквото Басенџи е уникатно, стабилно, но и многу забавно и интересно куче.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close