ЗАНИМЛИВОСТИ

Дали мачките треба да ги бањаме?

На мачките ретко им е потребна помош за чистење на крзното. Меѓутоа, при промена на влакното или мачка со долги влакна, пожелно е повремено да посегнувате по четка или чешел.

Како по правило, домашните тигри сами го чистат своето крзно. Голтаните влакна при самиот процес на чистење ќе се исфрлат природно.

Ако вашата мачка случајно се извалкала во кал и не може да се исчисти со јазикот, прво обидете се да ја исчистите грубата нечистотија со влажна крпа. Доколку на овој начин не го постигнете посакуваниот резултат, треба да ја избањате. Во случаи кога крзното на вашето домашно милениче е нападнато од паразити, треба да побарате совет од ветеринар.

Тој може да препорача бројни опции за лекување на овој проблем на начин што ќе избегнете капење на мачката. Сепак, генерално вреди – мачките се многу уредни животни и природно се опремени со најдобрите додатоци за нега на крзно.

Само во многу ретки случаи кога им треба помош со четка при чистење, им треба помош од сопствениците.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close