ЗДРАВЈЕ

Цитрусните овошја предизвикуваат проблеми ако ги јадете после оброк

Цитрусните овошја, како што се портокалите, лимоните и мандарините, често се препорачуваат поради нивното богатство со витамин Ц и нивното позитивно влијание врз имунитетот. Сепак, важно е да се внимава на моментот на консумирање, за да се избегнат можните проблеми, како што објаснува нутриционистката Екта Сингвал.

Цитрусни овошја

Цитрусите се познати по киселата арома и високата содржина на витамин Ц, кој е моќен антиоксиданс. Овој витамин игра клучна улога во зајакнувањето на имунолошкиот систем и ја олеснува апсорпцијата на железото од храната. Сепак, конзумирањето цитрус веднаш по оброкот може да предизвика неколку несакани ефекти.

Прво, киселоста на цитрусот може да го наруши варењето кај одредени поединци, предизвикувајќи горушица, особено кај оние кои се склони кон стомачни проблеми. Покрај тоа, конзумирањето цитрусно овошје после оброк може да доведе до ненадеен скок на нивото на шеќер во крвта, проследено со последователен пад. Овој циклус може да предизвика чувство на замор и зголемена желба за грицки.

Друг потенцијален проблем е гастроинтестиналната непријатност, вклучувајќи надуеност и гасови. Чувствителните органи за варење можат да реагираат на консумирање цитрус веднаш по оброкот, создавајќи непријатност.

Затоа, иако цитрусите се корисни за здравјето, се препорачува да се консумираат помеѓу оброците за да се избегне потенцијалната непријатност што може да се појави кога се јаде веднаш по оброкот. Оваа практика помага во одржување на оптимален дигестивен систем и рамнотежа на шеќерот во крвта.

Facebook коментари:

Leave a Reply

Back to top button
close