ЗДРАВЈЕ

Која положба за спиење е најдобра?

Нашето здравје во голема мера зависи од многу работи, а голема улога игра и начинот на кој спиеме, покрај важноста колку долго спиеме, на која температура, важна е и положбата на спиење. Секој човек спие на свој начин, без разлика дали е добар или не, и многу е тешко да се смени таа навика, но многу е полесно да се смени навиката отколку да има здравствени проблеми во подоцнежните или дури и претходните години. Спиењето на стомак или грб ни го оптоварува ‘рбетот, тој е најважниот центар на целиот човечки скелетен систем, што значи дека треба најмногу да се грижиме за него, здрав рбет значи здрави коски и цело тело. ‘Рбетот е главен столб кој го држи целото тело заедно, а нервните завршетоци се наоѓаат во ‘рбетот.

Она што најдобро позитивно влијае на ‘рбетот е постојаното свиткување на страните, односно лево и десно, па дури и кога е буден човек треба барем да оди или да трча за да го одржи здравјето. Кога трчаме, нашата карлица се движи лево кон десно, напред кон назад, а рацете и рамената се движат напред кон назад, а сето тоа заедно влијае на ‘рбетот со тоа што го извиткува на страните и го прави активен.

Најдобрата положба за спиење е положбата на фетусот, односно спиење на левата и десната страна, во оваа положба ‘рбетот се навалува надесно и налево, што е совршено за одмор на ‘рбетот, а во исто време оваа положба најдобро се одмораат внатрешните органи, бидејќи нема притисок врз нив како што е во случај на спиење на грб или стомак.

Спиењето на страна брзо ќе ве одмори и ќе ве направи здрави и витални, најдобар спорт за здрав рбет и тело е пливањето, а оваа положба на спиење особено треба да ја практикуваат луѓето кои вршат некоја работа во стоечка положба.

Subscribe
Notify of
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] живот. Повеќето луѓе не размислуваат премногу за положбата во која спијат, но лекарите предупредуваат дека спиењето во погрешна […]

Back to top button
close