ЗДРАВЈЕ

Не го прескокнувајте појадокот: Погледнете какви негативни последици може да има оваа лоша навика врз вашето здравје

Има многу што работат наутро, а не се ранобудни, па постојано брзаат и немаат време да изедат нешто брзо. Можеби мислат дека добиваат неколку минути повеќе во текот на денот, но, како што тврди истражувањето, грешат – затоа што прескокнувањето на појадокот може да ви го скрати животот.

појадок

Докторите Недра Белок и Лестер Бреслоу беа меѓу првите истражувачи кои дојдоа до откритие:

Тие направиле истражување во кое учествувале речиси 7.000 луѓе кои живеат во округот Аламеда, Калифорнија, и како резултат откриле 7 фактори кои го зголемуваат животниот век. Како што веќе погодивте, меѓу оние 7 фактори кои влијаат на животниот век – има и редовен појадок.

Бројот на овие навики што ги практикувала една личност имал огромно влијание врз должината на животот. По 9 години, бројот на навики за здрав начин на живот што ги практикувал едно лице бил директно пропорционален на нивната веројатност да умре.

Луѓето кои учествувале во истражувањето и не појадувале редовно – имале 50 отсто зголемен ризик од смрт во споредба со оние кои не го прескокнале првиот оброк наутро. Интересно, во оваа група постари Американци, долговечноста била подеднакво зависна од јадење добар појадок, како и од воздржување од пушење и редовни физички вежби.

Кој не појадува, ќе ослабе – заблуда или не?

Во ова истражување е откриена уште една интересна работа, а тоа е дека оние кои го прескокнуваат појадокот полесно слабеат – што е голема заблуда.

Вистина е дека појадокот треба да биде дел, а најмногу е, од секоја диета која има за цел да постигне губење на тежината.

Како што покажа оваа студија, редовниот појадок ни обезбедува уште една здравствена придобивка – може да го намали ризикот од срцев удар кај возрасните. Тромбоцитите, клетките на телото кои ја згрутчуваат крвта, стануваат по „лепливи“ наутро пред појадок. Ова ја зголемува тенденцијата за формирање на згрутчување на крвта во текот на утринските часови. Ако се појави таков тромб во крвните садови на срцето, резултатот е срцев удар.

Како што се очекуваше врз основа на оваа физиологија, повеќето срцеви удари се случуваат помеѓу 7 часот наутро и 12 часот наутро. Јадењето појадок може да помогне да се направат тромбоцитите помалку лепливи и на тој начин да се намали ризикот од утрински срцеви удари.

Добрите навики за појадок се исто така неопходни за максимална ефикасност, и ментална и физичка, особено во подоцнежните утрински часови. Луѓето кои појадуваат покажуваат подобро расположение и подобрени научни способности.

Subscribe
Notify of
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Сепак, некои тврдат дека постојат можни здравствени ризици поврзани со секојдневното консумирање јајца. Нутриционистот Келијан Петручи ги наведе факторите што треба да ги земеме предвид пред да скршиме јајце за појадок. […]

Back to top button
close