ЗАНИМЛИВОСТИ

Зошто кучињата ја навалуваат главата?

Во иконската слика „Гласот на неговиот господар“, териерот ја навалува главата додека го слуша гласот на неговиот сопственик што доаѓа од плочата. Овој гест им е познат на многу сопственици на кучиња, но зошто кучињата всушност ги навалуваат главите?

Во студија од 2021 година објавена во списанието „Animal Cognition“, истражувачите во Унгарија ја спроведоа првата научна студија за навалување на главата кај кучињата. Откриле дека кучињата можат да ги наведнат главите додека се сеќаваат на детали кои ги сметаат за значајни, пренесува Live Science.

kuchinata ja navaluvaat glavata

– Наведнувањето на главата кај кучињата е прилично познато однесување, но најмногу ме изненади што никој не го истражувал тоа пред нас – вели главниот автор на студијата, Андреа Сомезе, етолог (научник кој го проучува природното однесување на животните) на Универзитетот „Етвеш Лоранд“ во Будимпешта.

Во една претходна студија од 2021 година во списанието Scientific Reports, Сомезе и неговите колеги анализираа видеа од целиот свет во кои сопствениците на кучиња бараат од своите миленици да им донесат играчка кажувајќи го нејзиното име.

Иако 33 кучиња не успеале да ги научат имињата на новите играчки по три месеци тренирање, седум надарени кучиња успеале да научат повеќе од 10 имиња за тоа време, а една женка од расата бордер коли, идентификувала точно 54 играчки.

Додека спроведувале студија која се појавила во „Scientific Reports“, истражувачите забележале дека сите 40 кучиња ги навалиле главите за време на тестовите. Научниците потоа истражувале кога кучињата ги правеле овие наклони.

Во следното истражување во Animal Cognition, научниците откриле дека надарените кучиња ги навалуваат главите 43 отсто од времето кога од нив било побарано да посегнат по некоја играчка по име. Други кучиња ја навалиле главата само во два проценти од овие случаи.

– Не велиме дека само надарените кучиња ја навалуваат главата, додека типичните кучиња никогаш не го прават тоа – рече Сомезе. „Ова го прават и типичните кучиња, некои почесто од другите, но во оваа специфична ситуација, кога сопственикот бара играчка по име, само надарените кучиња покажуваат убава склоност“, објаснува тој.

Овие наоди сугерираат дека навалувањето на главата на кучето е поврзано со звуци кои миленичињата научиле да ги сметаат за важни.

– Кучињата ја навалуваат главата во многу ситуации, но изгледа дека тоа го прават само кога ќе слушнат нешто што им е многу важно – наведува Сомезе.

„Се чини дека ова однесување е силно поврзано со перцепцијата на звукот и тоа може да биде нешто што го прават кога се обидуваат да слушаат повнимателно или можеби кога се малку збунети, исто како што прават луѓето“, додава тој.

Дополнително, истражувачите откриле дека страната на навалувањето била конзистентна кај надарените кучиња во текот на 24-те месеци на тестирање, но омилената страна се разликувала од куче до куче. Ова сугерира дека едната страна од мозокот на секое куче може да ја фаворизира менталната активност што е во основата на навалувањето на главата, истакнуваат научниците.

Исто како што луѓето претпочитаат да користат една рака, многу однесувања на кучињата ја фаворизираат едната страна, како што е шепата со која кучињата посегнуваат по некој предмет, насоката во која претпочитаат да мавтаат со опашката, па дури и ноздрата што ја користат повеќе за душкање, објаснуваат тие.

Идните истражувања може да истражат кои други звуци или контексти можат да предизвикаат навалување на главата кај кучињата, рече Моник Удел, истражувач за интеракција меѓу човекот и животното од Универзитетот во Орегон, кој не бил вклучен во студиите.

„Ваквите студии се важни затоа што не потсетуваат дека ние, како луѓе, исто така имаме многу да научиме за тоа што ни го соопштува јазикот на телото на кучињата“.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close