ЗАНИМЛИВОСТИ

Имате во домот воздушни растенија? Еве како да се грижите за нив

Воздушните растенија, познати и како Тиландзија (Tillandsia), се популарно растение и многу лесно се одгледуваат. Тие станаа популарни и често се користат во домовите или канцелариите. Како член на семејството епифити, како орхидеите, тие природно растат на друг домаќин, дрво или предмет, но не крадат хранливи материи од него. Тие не бараат почва за да растат, но имаат потреба од вода, светлина и хранливи материи. Воздушните растенија ја апсорбираат влагата и хранливите материи од воздухот преку ситни садови во нивните лисја. Ако се правилно негувани, можат да живеат неколку години и да произведат нови гранчиња.

Воздушни растенија

Светлина

– Светлината е од суштинско значење за секое растение, за среќа, воздушните растенија можат да живеат покрај прозорец или дури и покрај сијалица.

– Обидете се да го поставите на 3-5 метри од прозорец или во близина на вештачки извор на светлина.

– Премногу сончева светлина не е добра, дури и во затворен простор. Ако расте надвор, погрижете се да изберете делумно засенчена локација.

Наводнување

– Најважното нешто што треба да се запамети е, исто како и другите растенија, на секое воздушно растение ќе му требаат различни количества вода врз основа на сортата, големината и локацијата во која се одгледува.

– Кога растат внатре, тие имаат корист од наводнување барем еднаш неделно. Воздушното растение кое се одгледува во близина на грејач ќе се исуши многу побрзо и ќе треба почесто наводнување од растение кое се одгледува во повлажна средина.

– За да го наводнете растението, ставете го со лицето надолу во вода, или во сад со воа и оставете ги да кисне 10-20 минути. По натопувањето, нежно истресете го вишокот вода за да спречите гниење или оштетување.

– Идеално, наводнувајте наутро за да може влагата да се исуши во текот на денот. Тие треба да се исушат во рок од 4 часа.

– Ако сакате да го оплодите вашето растение за воздух, користете ѓубриво за орхидеи со малку бакар.

– Ако вашето растение изгледа „жедно“ или како да се мачи, можете да го потопите во вода во сад неколку часа или преку ноќ. Ова често може да помогне да се оживее вашата тиландзија.

– Кога ја наводнувате вашата таландзија, најдобро е одстоена вода.

– Здравите растенија имаат широки, отворени лисја, додека листовите на дехидрираните растенија се затворени и свиткани.

– Не потопувајте го цветот на воздушното растение, тоа може да доведе до гниење.

Животна средина

– Една од најдобрите локации за вашите растенија е во прозорецот на бањата или кујната каде што пареата/влагата ќе ги направи многу среќни.

– Температурата може да влијае на тоа како растат воздушните растенија и колку вода им е потребна. Воздушните растенија најдобро растат помеѓу 10°C и 32°C . Едно нешто што не им се допаѓа се ниските температури, тие се многу чувствителни на екстремен студ.

– На воздушните растенија им треба добар чист воздух, за да растат. По наводнување, тие треба да имаат доволно струење на воздухот за да се исушат во рок од 4 часа.

– Ставањето во терариуми е многу популарно и тие напредуваат во нив, но не се препорачува да бидат затворени. Без движење на воздухот тие можат да изгинат.

– Избегнувајте да го ставите растението близу до грејно тело или клима, бидејки многу брзо може да се исушат и да им треба повеќе наводнување.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close