ЗАНИМЛИВОСТИ

Пет работи што мачките најмногу ги сакаат

Денес за нив се знае многу повеќе од порано, поради што е променет и односот на луѓето кон нив. Како многу паметни и разумни суштества, мачките имаат, меѓу другото, долга листа на работи што навистина ги сакаат. Иако секоја мачка е специфична на свој начин, следните работи се на листата на омилени на повеќето од нив.

Мачките обожаваат дремки

Не е тајна дека мачките сакаат да спијат. Во просек, мачката спие од 12 до 16 часа на ден. Бидејќи мачките се ноќни суштества, поголемиот дел од денот го користат за дремка. И кој може да ги обвини кога е толку примамливо да заспиете во пријатен агол и да станете само за храна? Исто така, важно е да се истакне дека мачињата и постарите мачки дремат многу повеќе од возрасните мачки.

Обожаваат да го негуваат своето крзно

Мачките се многу темелни кога станува збор за грижата за нивното крзно. Тие го прават тоа првенствено за да ја отстранат нечистотијата од нив, но и за да спречат предатори или плен да ја откријат нивната трага. Лижењето на крзното ги отстранува сите мириси од него. Исто така, редовната нега на крзното ги прави и влакното и кожата на мачката здрави и сјајни, а убавиот и негуван изглед прави мачката да се чувствува задоволно. Кога мачката е под стрес, може поинтензивно да го негува своето крзно за да се смири.

Макча

Сакаат свежа храна

Ако тргнете од себе, дали вчерашната вечера или штотуку подготвеното јадење ви изгледа попривлечно? Ќе го претпоставиме второто. Истата приказна е и со мачките. Тие навистина не сакаат храна што им се сервира ладна или уште полошо ако е бајата и има лош вкус како таква. Покрај тоа, овој вид на храна е совршено место за размножување на мувла и бактерии како што е салмонелата. Поради оваа причина, важно е да бидете сигурни дека и давате на вашата мачка свежа храна.

Сакаат да играат

Мачките многу сериозно го сфаќаат времето за играње и му се посветени од најраната возраст, па се до староста. Не е потребно многу за да се забавува мачката, бидејќи може да си игра со се. Сепак, играчките не им служат на мачките само за забава, туку и за развој на нивното ментално и физичко здравје. Во дивината, поголемиот дел од денот го поминувале ловејќи и практикувајќи техники на лов, што би им овозможило да останат витални и здрави. Бидејќи немаат можност да ловат дома, играта го надополнува тоа.

Мачките ги сакаат своите сопственици

Иако често се вели дека мачките се осамени ловци кои ја ценат својата осаменост пред сè друго, овие животни навистина можат да развијат силни врски со нивните сопственици. Тие имаат потреба од љубов и внимание, а кога нивните сопственици ќе им го дадат, тие се подготвени да возвратат во натура. Начините на кои мачките ќе ви кажат дека навистина го сакаат вашето друштво вклучуваат гушкање со вас, џвакање во скутот, лижење на лицето и дланките…

Слични објави