МАКЕДОНИЈА

Ќучук избран за “Прогресивен лидер на годината”: Не верувам во тупаница, верувам во подавање рака, во барање дијалог

Во 2022 година сведоци сме на војна глобално и војна меѓу институциите, но јас не верувам во тупаница, верувам во подавање рака, во барање дијалог, бидејќи има сериозни проблеми во државата, рече европратеникот од ДПС и лидерот на европските либерали, како и известувач за Северна Македонија, Илхан Ќучук кој ја доби наградата „Прогресивен лидер на годината“ од Дарик Радио во Бугарија.

Илхан Ќучук

– Не можете да изградите лидерство ако не се погледнете во огледало. Големото прашање што треба да си го постават политичарите е: Што постигнуваме со ова? Се оддалечуваме од еврозоната, од Шенген, од Планот за закрепнување и отпорност или сакаме да бидеме поинтегрален дел од ЕУ. ДПС со секоја акција што ја презема во Собранието покажува дека сака да биде стабилизирачки фактор во бугарската политика. Да бидеме таа политичка сила околу која или заедно со која ќе градиме национални цели, додаде тој.

Според европратеникот, промената е својствена за секој човек вклучен во политиката. „Зошто се занимавате со социјална работа ако не сакате да го промените системот, околината, животната средина, правилата, да ги направите на начин на кој тие треба да ги исполнат современите очекувања на 21 век?”

-Денес во Европа владеат коалиции. Во Данска и Шведска блок-политички модели настанаа во последните 70 години, а во Холандија владеат осум политички партии. Да, тие имаат свои разлики, свои различни гледишта, но тоа не ги тера да го урнат тоа што го имаат. Тие ги разбираат достигнувањата на сопствената демократија, предностите и недостатоците. И тоа ги мотивира дополнително да го продлабочат разговорот за прашањата за кои треба да најдат заеднички јазик. Мислам дека на Бугарија и недостига коалициона култура“, рече Ќучук.

Лидерот на европските либерали му се заблагодари на целиот медиумски тим за довербата и посака тековната година да донесе помалку линии на поделба и повеќе позитивност и стабилност во Бугарија.

Првото издание на серијалот „30 прогресивни лидери на мислењето во Бугарија“ претставува разговори во живо со 30 луѓе, искрен форум за дискусија за состојбата на демократијата и идеите за развој на Бугарија низ очите на мисловните лидери од различни сфери на општеството, а наградата се доделува на лице за кое медиумскиот тим смета дека е лидер на мислењето во бугарското општество.

Слични објави