ЗАНИМЛИВОСТИ

Што значи кога сонувате исти соништа? Експертите откриваат што се обидува да ви каже вашата потсвеста

Ако редовно ги гледате истите соништа со негативна конотација, можеби ќе треба да обрнете внимание на стресните ситуации и како да се справите со нив.

Според американските научни истражувања, до 70% од луѓето имаат повторливи соништа. Повеќето од оние кои го доживуваат се жени. Иако повторливите соништа не се ништо необично, има и такви со карактеристична заедничка тема, а се верува дека 77% се главно негативни по природа. Иако нивниот изглед е сосема индивидуален и треба поинаку да се пристапи, сигурно е дека тие се поврзани со стравовите кои личноста ги доживува или траумите кои ги потиснува.

соништа

Најчестите теми на овие соништа се: паѓање, летање, барање тоалет, паѓање на заби, неможност за зборување, враќање во училишните клупи, наоѓање нови простории во познат простор, чувство на опседување или неспособност да го напушти просторот. Покрај темата, го делат и интензитетот. Тие се исклучително реални и многу тешко се паметат во целост по будењето.

Дека соништата имаат скриени значења во нивната содржина е популарна компонента на теоријата на Фројд, но нема многу докази за поддршка на тезата дека соништата со иста содржина или тема имаат исто значење за сите. Меѓутоа, во терапевтска смисла, испитувањето на значењето што тие го имаат за личноста може многу да помогне во откривањето на проблемот. Бидејќи, соништата кои се повторуваат може да укажуваат на потиснати емоции и ситуации, и без оглед на содржината на таквиот сон, многу експерти веруваат дека соништата се потенцијален одговор за решавање на незадоволните потреби или обработка на траума.

Луѓето кои се под поголем психолошки стрес имаат поголема веројатност да имаат негативни повторливи соништа, иако недостатокот на стрес не е поврзан со попријатни повторливи соништа. Заболените од ПТСН (посттрауматско стресно растројство) честопати преживуваат момент на траума во своите соништа и се справуваат со нејзиниот исход.

Повторливите негативни соништа се вознемирувачки, а размислувањето за нив ги попречува секојдневните активности, дури предизвикува избегнување на сон и е причина да се посети лекар и да се одреди план за терапија. Во овој поглед, тие не се само прозорец во вашата потсвест кој ви кажува нешто, туку вистински знак за тоа како треба да се соочите со одредени сегменти од вашиот живот.

Повторливите соништа се поврзани со широк спектар на состојби на менталното здравје, од стрес и фрустрација до ПТСН, така што терапијата и советувањето се клучни во такви околности, особено когнитивната бихејвиорална терапија, која се покажала како корисна во лекувањето на стресот, ПТСН и кошмарите.

Оние кои сè уште не се подготвени за овој препорачан чекор можат да започнат со воведување рутини кои се релаксирачки како вежбањето. Имено, луѓето кои редовно вежбаат имаат подобар емоционален отпор, па полесно се справуваат со стресните ситуации и попрактично реагираат во нив. Покрај тоа, од клучно значење е да најдете време да се опуштите пред спиење.

Tреба да се нагласи дека е здраво да се исклучите од електронските уреди најмалку еден час пред спиење, да го користите времето за медитација, капење или туширање, нега на телото или вежбање вежби за дишење. Сите овие дејства, поединечно или во комбинација, помагаат да се намали стресот.

Ноќната рутина, во која треба да се оддалечите од обврските и да се посветите, да го проветрите просторот и да останете во тишина со пригушени светла, може да го подобри вашиот сон.

Разговарајте за вашите соништа. Слични работи сигурно им се случиле на многу луѓе околу вас. Разговарајте отворено зошто мислите дека се појавиле овие соништа, дали исчезнале, во кој период од вашиот живот биле, што ве мачело? Но, на крајот, секако, ако негативните соништа не исчезнат, обидете се со терапија.

Многу се зборува за водење дневник од соништата, но тоа е и вештина која треба правилно да се научи за да се дешифрираат нивните вистински појави наменети исклучиво за вас, од за вас познати причини, со помош на експерти, пишува Веб-страница на фондацијата за спиење.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close