ЗАНИМЛИВОСТИ

Народно верување: Што значи кога птица ќе влезе во вашиот дом или ќе слета на вашиот прозорец?

Суеверија и толкувања на различни симболи и знаци никогаш не престанале да бидат популарни кај нашиот народ па и пошироко.

Луѓето, од почетокот на времето, сакаат да толкуваат одредени појави и да се специјализираат за разни видови предвидувања. Денеска ви пренесуваме различни толкувања поврзани со птиците.

Некои толкувачи веруваат дека ако птица тропне на стаклото од вашиот прозорец, тогаш ова е лош знак, но ако гулаб полета во собата, тоа може да значи и смрт и наскоро стекната среќа.

Ако сте виделе гулаб на прозорецот, тоа значи пристап до многу важни вести, истото важи и за ластовичката. Можеби главната цел на овој настан е да ве предупреди за нешто што ќе се случи за да бидете подготвени.

Ако птица ви се кака на облеката, не се нервирајте, бидејќи ова може да биде предвесник на голема среќа.

Појавата на штрк во вашето видно поле е знак за раѓање на бебе.

Ако на вашиот балкон се појави гнездо гулаби – ќе има среќа во вашиот живот, а ако снесат и две јајца во гнездото, на среќата ќе и нема крај.

Ако птицата удри во прозорецот, тогаш треба да очекувате гости, бучна гозба. Ако не се удрила само себеси, туку се заковала – тоа значи дека вестите доаѓаат од далеку.

Птиците можат да летаат во куќата преку отворен прозорец. Потоа подгответе се за непријатни вести за смртта на некој ваш близок.

Дали птицата удрила во стаклото на балконот или седнала на прозорецот? Многу брзо ќе имате непредвидено губење пари.

Птица што умрела на нечија свадба ветува лош брак или развод што ќе се случи наскоро. Не можете да чувате ниту една дива птица дома, освен гулаби, бидејќи другите ги привлекува несреќата, страдањето.

Додека одите, не заборавајте да погледнете нагоре за да видите дали стадото кружи над вас. Тогаш мора да очекувате итна болест. Ако има само една птица, пазете се од предавство или предавство на саканите. Ако птиците, кои летаат над вас, наеднаш го промениле правецот на летот, тоа значи дека во близина се крие некоја опасност. Гледањето мртва птица на пат кон дома значи дека несреќата наскоро ќе дојде кај вас.

Следете ја насоката на птиците

Ако птицата одела низ собата летајќи внатре и надвор од неа – ова е за порака. Ако птицата што завршила во вашата куќа имала трева, на патот ќе се случи многу добар настан, во овој случај нема да биде излишно ако го нахраните носителот на добрата вест.

Птица видлива над покривот или постојано лета наоколу е знак на болест кај некој од семејството. Ако птица секогаш лебди над станот, треба да бидете исклучително внимателни во односите со пријателите, може да бидете изневерени, ова е повеќе точно ако птица грабливка лебди над куќата.

Гледате птици како летаат покрај вашата куќа, но одеднаш тие многу остро го менуваат правецот – во овој случај, бидете внимателни бидејќи ова е знак за претстојна опасност.

Јато птици брза далеку од земјата – денот ќе биде исклучително добар, сè ќе се оствари, но ако, напротив, можете да останете дома, сите ваши напори ќе бидат бескорисни.

Суеверија за различни птици

Има многу птици и секоја има свои суеверија и предзнаци.

Гледањето летечки штрк е добар знак.

Птица гради гнездо – благосостојба во семејството.

Ако клукајдрвец одеднаш полета во дворот и тропнал на дрво – тоа значи неволја.

Птица седи на балконот – ќе го најдете одговорот на важно прашање.

Низ прозорецот чука ластовичка – доаѓаат добри вести.

Долетаа врапчињата кај невенчаната девојка на прозорецот – ќе има свадба.

Врани летаат над куќата и викаат – знак на болест.

Најдете пилиња што испаднале од гнездото – ќе има непотребни проблеми.

Птицата седна на глава – брзо ќе заработите пари.

На балконот се гнездат ластовички – знак на среќа.

Што да направите кога птица лета?

Нашите предци не само што забележаа како однесувањето на птиците е поврзано со претстојните настани, туку и развија методи за справување со негативноста. Така, птица што случајно влегла во собата не може да се улови. Дефинитивно веќе се плаши.

  1. Отворете го прозорецот и оставете го гостинот со пердуви да се покрие, а потоа кажете: „Одете слободно, но не доаѓајте кај мене!“

Ако знакот ветува проблеми, измијте го прозорецот со света вода и врзете црвена лента на рамката. Се вели дека ова ќе помогне да се отстрани лошата среќа. И подобро е да се дружите со птиците, да ги нахраните, тогаш тие ќе донесат само радост, а не да се плашат со негативни предвидувања.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close