ЗДРАВЈЕ

Што ќе се случи ако пиете лек со поминат рок?

Веројатно барем еднаш ви се случило да не сте сигурни дали на некој лек му истекол рокот…
Фармацевтите често предупредуваат дека треба да го проверите рокот на траење на лековите што ги имате во шкафовите, но понекогаш се случува нешто да пропуштиме, а сепак да пиеме лек за кој не сме сигурни колку долго ќе трае.

„Има некои лекови кои се штетни и можат да бидат токсични по истекот на рокот. Но, генерално, ако земате лекови на кои им поминал рокот, едноставно нема да бидат толку ефикасни“.

По неговиот рок, ниту еден фармацевт не може да ви гарантира дека лекот ќе го има истиот ефект, а иако овие рокови не се целосно црно-бели, не треба ниту да експериментирате.

„Некои лекови може да се користат неколку месеци по истекот на рокот, но тешко дека ќе бидат исто толку ефективни. Одредени лекови за настинка и грип што се издаваат без рецепт бараат усогласеност со датумот на истекување наведен на пакувањето“.

Едно е сигурно. Сè што е во течна форма, како капки за нос, очи, сирупи, нема да може да се користи по истекот на рокот, бидејќи таквите лекови имаат тенденција да размножуваат бактерии во нив.

Експертите објаснуваат дека деталите се важни. Можеби е во ред да го земате лекот за алергија еден месец по истекот на рокот. Но, постои одреден ризик при земање лекови за срцев ритам кои, доколку се неефикасни, може да доведат до нестабилен и опасен срцев проблем.

Лекот на кој му истекол рокот на употреба пред еден месец може да биде потентен, додека оној кој е стар пет години не. Лековите што се чуваат на ладно и суво место веројатно ќе траат подолго од оние што се чуваат на топла и влажна локација.

Американската Администрација за храна и лекови (ФДА) препорачува никогаш да не земате лекови по нивниот рок на траење бидејќи тоа е ризично со многу непознати варијабли. На пример, начинот на чување на лекот, хемискиот состав и оригиналниот датум на производство – сето тоа влијае на моќта на лекот.

Цврстите дозирани форми, како што се таблетите и капсулите, се чини дека се најстабилни по истекувањето. Лековите кои постојат во раствор или како реконституирана суспензија и кои бараат ладење (како што е суспензијата на амоксицилин) може да ја немаат потребната моќ доколку се користат кога им е истечен рокот. Губењето на ефективноста може да биде голем здравствен проблем, особено кога инфекцијата се третира со антибиотици.

Лековите кои постојат во раствор, особено лековите за инјектирање, треба да се отфрлат ако производот формира талог или изгледа заматен и ја променил бојата.

Facebook коментари:

Напишете коментар

Back to top button
close