АСТРОЛОГИЈА

ГОДИШЕН ХОРОСКОП: Еве како ѕвездите ќе ви бидат наклонети во 2024 година

Хороскопот за 2024 година ветува значителни промени. Дознајте што носи годината за вашиот знак во големиот годишен хороскоп.

ОВЕН

ЉУБОВ: Во поголемиот дел од годината можете да очекувате доста солиден и релативно мирен љубовен живот. Нема лоши транзити за вашата приватност, освен што во деновите околу 8 април, поради затемнувањето на Сонцето во вашиот знак, веројатно интензивно ќе размислувате за себе, за својата позиција и во светот и во врските. Се друго ќе биде во ред, а во последните два месеци вашиот приватен и љубовен живот малку повеќе ќе се засили, ќе има повеќе настани, поради транзитот на Марс низ вашата 5-та куќа на љубовта. Ќе знаете како да комуницирате ефективно и ефикасно. Тоа ќе биде добитна комбинација за оние кои се уште бараат сродна душа. Бидете отворени како што сте искрени. Поволната положба на Венера уште повеќе ќе ви помогне од 1 до 24 јануари, од 8 до 30 април кога е во вашиот знак, па повторно од 12 јули до 6 август и од 18 октомври до 12 ноември.

КАРИЕРА: Многумина од вас само ќе продолжат да го градат она што успешно го започнале во последните година или две. Ништо нема да ве спречи и дозволете повремената долготрајна мисла да послужи само како нежна кочница за да ве спречи да паднете. Држете се до реални проценки, но не се откажувајте од вашите соништа. Само ставете ги во реални рамки и вратите ќе се отворат. Поради спојот на Јупитер и Уран во вашата природна втора куќа на парите, можна е неочекувано голема добивка во текот на пролетта. Не опуштајте се, туку продолжете да работите напорно. Сите работни места поврзани со контакти, комуникација, медиуми, интернет, кратки патувања, изразување се ставени особено подолу.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Ќе имате доволно сила во текот на годината, а особено последните два месеци. Здравјето добро ќе ви служи, а најголемиот предизвик на таа тема ќе бидат повремените и минливи тажни мисли. Сетете се на онаа „Удри бригу на весеље“ и се ќе биде супер.

БИК

ЉУБОВ: Поради Јупитер во вашиот знак од почетокот на годината до 26 мај ќе бидете расположени. Отворени, срдечни и приемчиви за секакви позитивни асоцијации. На тој начин сите оние кои се уште се сами ќе најдат некој кој полесно ќе им ги разубави деновите. Оние кои се во стабилни врски, поради нивниот оптимистички пристап, ќе ги подобрат односите со саканите, а некои околности ќе им одат во прилог на овој план. А во остатокот од годината ќе се чувствувате добро со некоја иритација поради се уште присутниот Уран во вашиот знак. Многу пријателства ќе бидат тестирани, а некои ќе бидат прекинати или напуштени. Во последните два месеци од годината ќе се занимавате со уредување на домот или нешто поврзано со таа тема. Искористете ја добрата Венера од 24 јануари до 17 февруари, од 30 април до 24 мај кога е во Бик, од 6 до 30 август и од 12 ноември до 8 декември.

КАРИЕРА: Јупитер ви даде можности кои не можат да се пропуштат, па ќе бидете на деловен бум или барем во душата ќе бидете задоволни од постигнатото, како и од она што го работите. Нема да барате влакно во јајцето, туку повеќе ќе играте на довербата. Влегувањето на Плутон во вашата природна 10-та куќа на кариерата ќе го зголеми вашето влијание врз другите во оваа смисла, но за многумина тоа ќе се случи постепено, дури и ќе ви изгледа невидливо. Дури подоцна ќе станете свесни колку е ефективно. Ќе има и теми во бизнисот со чии резултати нема да бидете задоволни бидејќи не ги достигнуваат вашите амбиции, но објективно немате вистинска причина за тоа. Две затемнувања во вашето 6-то поле на услуга може да донесат одредени промени на работното место, околу 25 март и околу 2 октомври.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Ќе поминете низ сосема различни фази – ќе има чувство на беспомошност, потоа нервоза, па воодушевување, радост, сето едно по друго или дури и во пакет. Секогаш избирајте што прави да се чувствувате добро, а останатото оставете го што подалеку од вас. Игнорирај ги таквите работи.

БЛИЗНАЦИ

ЉУБОВ: До мај веројатно ќе балансирате со строги критериуми или невозможни барања кон другата страна, а потоа по 26 мај ќе станете попријатни, срдечни, отворени и толерантни. Со повремени мрморливи оплакувања, но со занемарлив карактер. Поради оптимизмот кој ќе ја добива битката со песимизмот цела година, ќе успеете да го одржите доброто расположение и во себе и во друштво на личноста за која се грижите. А слободните полесно ќе си најдат некој за себе. Ништо не ви стои на патот до среќата во вашиот личен живот освен вие самите. Значи зависи од вас. Уживајте во деновите кога Венера ви е наклонета помеѓу 17 февруари и 12 март, особено од 24 мај до 18 јуни кога е во вашиот знак, од 30 август до 24 септември и од 8 декември до крајот на годината.

КАРИЕРА: Проблемите со шефот, постарите луѓе или властите ќе ве следат поголемиот дел од годината. Бидете мудри и секогаш прегледувајте ја вашата скала на вредности и приоритети, па ако нешто не ви е навистина важно, примете го на едното уво, а на другото пуштете го. Јупитер во вашиот знак од 26 мај до крајот на годината ќе ги ублажи споменатите ситуации и полесно ќе се справувате со се, а ќе имате и големи можности за професионален раст и развој. Бидете внимателни и искористете сè најдобро што можете и знаењето. Последните два месеци од годината ќе ги поминете во интензивна комуникација, а можни се и чести патувања поврзани со работата или барем работа на терен. Како што сакате движење, ќе уживате во тоа.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Понекогаш ќе ве мачат низа прашања на кои нема веднаш да ги знаете одговорите. Вашата љубопитност ќе биде сериозно искушувана, но не брзајте да ја откриете, бидејќи само трпението и реалниот однос кон животот ќе можат да расветлат некои работи. Не заборавајте за тоа.

РАК

ЉУБОВ: Ништо важно или вознемирувачко нема да го наруши вашиот хармоничен приватен и љубовен живот. Доколку сте во долга врска, во текот на оваа година уште повеќе ќе ја зацврстите врската, а доколку сте сè уште сингл, ќе имате доволно самодоверба да се отворите и да се зближите со саканата личност. Накратко, љубовта оваа година може да се опише со еден збор – стабилна. Оние кои студираат или учат веројатно ќе мора малку повеќе да се потрудат или амбициите ќе им бидат поизразени на тој план, па можно е малку да ја тргнат љубовта на страна. Затоа, доколку сте во врска, само внимавајте да не ја запоставите саканата личност. Во текот на пролетта можна е неочекувана среќна средба со стар пријател, која вистински ќе ве исполни. Венера ви оди во прилог од 12 март до 8 април, од 18 јуни до 12 јули кога е во Рак и од 24 септември до 18 октомври.

КАРИЕРА: Вашите интереси и теми кои главно ќе ве окупираат во текот на оваа година нема да бидат насочени кон работата. Затоа, многумина ќе го направат тоа што треба и ќе им биде повеќе или помалку добро. Она што повеќе ќе ве интересира ќе биде истражување на нови области на кои студиозно и сериозно ќе им пристапите. Некои ќе добијат стипендии за професионален развој или ќе заминат на патување каде што ќе стекнат нови знаења. Сето ова ќе се случи според планираното и ќе биде главно стабилно, а ќе ве направи позадоволна личност. Во деновите околу 8 април, кога ќе се случи затемнувањето на Сонцето во вашата природна 10-та куќа на кариерата, можни се промени со кои добро ќе се справите. Донесете одлуки за тоа барем еден ден подоцна откако ќе помине затемнувањето.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Секој ден ќе чувствувате дека во вас се создава основа за поубаво и побезбедно утре. Тоа е резултат на некои стабилизирачки подолги транзити кои ќе ви ја зголемат самодовербата и ќе ви овозможат да планирате долгорочно. Бидете мудри.

ЛАВ

ЉУБОВ: Како што вашето љубовно небо е исчистено од посегачките планетарни влијанија од изминатите години, а имате чувство дека се отворила врата, на нејзиниот праг се зацврстува спротивставениот Плутон, кој ќе го сомеле сето она што Сатурн претходно не го востоличил, до крај, но постепено и скоро невидливо. Допрва ќе треба да се однесувате зрело, без глупирање, никој нема да ви прогледа низ прсти. Во нивните врски ќе балансираат помеѓу детската желба за циркуски претстави и реалноста која бара се да биде јасно, чисто, добро осмислено. Насоката што ќе си ја поставите, без разлика дали вие или заедно, нема да толерира никакви лудории. Имајте го ова на ум кога се додворувате некому, доколку сте сè уште сингл. Но, сепак, сега знаете што сакате, па ќе ви биде полесно. Венера е поволна за вас од 1 до 24 јануари, од 8 до 30 април, од 12 јули до 6 август кога е во Лав и од 18 октомври до 12 ноември.

КАРИЕРА: Ќе има добри можности за развој на кариерата и вашата позиција во бизнисот, но само внимавајте да не издувате се поради нервоза, брзање или некои утописки идеи. Бидете реални, држете се до поставените шеми и едноставно работете, резултатите се таму, нема да пропаднат. Згора на тоа, во текот на пролетта, поради спојувањето на Јупитер и Уран во вашата природна 10-та куќа на кариерата, можна е ненадејна и неочекувана промоција или можност за која не сте сонувале. Исто така, важно е да не сметате на инвестициите на другите и да не земате кредити бидејќи тие ќе ве исцрпат повеќе отколку што би добиле од нив. Последните два месеци од годината ќе работите деноноќно поради Марс во вашиот знак, па внимавајте да не изгорите. Ред на активности, ред на одмор и се ќе биде во ред.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Ништо и никој нема да биде против вас, но ниту за вас. Тоа ќе предизвика гнев во вас бидејќи ќе ви недостига она што најмногу го сакате – да бидете во центарот на вниманието. Ова се можности малку да се повлечете и да ја анализирате внатрешноста, што ќе ве направи поинтересни за другите.

ДЕВИЦА

ЉУБОВ: Ќе продолжи да ве вознемирува понекогаш противничкиот Сатурн во вашата природна 7-ма куќа на бракот и долгите врски. Вистина, некои веќе научија да се справуваат со тоа, преку хумор, гледање такви содржини, повикувајќи си на позитивни и светли мисли. Продолжете така, особено кога ќе дојдат тие сиви денови. Од вас се бара ред, трпение, зрелост, одговорност, затоа прифатете се. Однесувајте се како возрасен. Ќе ви биде мило подоцна. Затемнувањето на Месечината на 18 септември во вашата природна 7-ма куќа ќе предизвика некои прашања или емоции со кои тешко ќе се справите. Издржан, спасен. Ако ништо друго, тогаш е така. Не ѕиркајте таму каде што не треба. Задолжително искористете ги деновите кога Венера ви оди во прилог, а тоа ќе биде од 24 јануари до 17 февруари, од 30 април до 24 мај, особено од 6 до 30 август кога е во вашиот знак и од 12 ноември до 8 декември.

КАРИЕРА: Соработката и договорната работа во текот на целата година ќе бараат од вас да бидете внимателни, професионални и воздржани. Проверете ги фактите и држете се до дадените шеми и ќе бидете во ред. Од друга страна, ќе ви бидат отворени нови знаења и нови хоризонти во вашата професија. Некои ќе почнат да ги усовршуваат професионалните вештини, а пролетта ќе биде особено добар период за тоа. Ќе има и такви кои за се ќе одат во странство, но пред се ќе научат нешто. Доколку сеуште студирате, тоа е добро време за планирање и промена во однос на вашите студии. По 26 мај, поради Јупитер во вашата природна 10-та куќа на кариерата, можни се добри можности за развој, поголема работа или унапредување.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Помалку грижи ќе дојдат од надвор, од други луѓе, особено од старешини или авторитети. Не се расправајте и анализирајте премногу, бидејќи само ќе трошите енергија. Сфатете ги работите како факти и справувајте се со нив секојдневно. Ќе биде полесно веќе следниот ден. Чекор по чекор.

ВАГА

ЉУБОВ: Две затемнувања во вашиот знак на 25 март (Месечина) и 2 октомври (Сонце) ќе ве стават во центарот на вниманието. Тие денови интензивно ќе размислувате и чувствувате за себе, за вашата позиција во врската или ќе мора да се занимавате со таа тема. Важно е да донесете одлуки кои ќе ви бидат важни барем еден ден откако ќе помине затемнувањето, бидејќи тогаш се ќе ви биде појасно. 8 април е и затемнување (на Сонцето) во Овен, а во вашата природна 7-ма куќа на бракот и долгите врски, горе-долу истото важи и за тие денови, со фокус повеќе на другата страна. Оваа година ќе ви биде важна затоа што ќе роди некои новитети, важни одредници, а на вас останува паметно да тежите слушајќи се пред се себе и вашиот внатрешен глас. Венера е поволна за вас од 17 февруари до 12 март, од 24 мај до 18 јуни, од 30 август до 24 септември кога е во Вага и од 8 декември до крајот на годината.

КАРИЕРА: Атмосферата на работното место ќе станува сè помрачна и напорна, а односите со колегите ќе бараат трпение, зрелост и промисленост. Ќе ви биде малку потешко, но со паметно балансирање ќе можете се да ставите на свое место. Истовремено, необично е што во текот на пролетта е можна ненадејна неочекувана добивка или поддршка од другите (тоа не се колеги или подредени, туку некој надвор од тоа) што ќе ве исполни со дополнителен ентузијазам за работа. По 26 мај, кога Јупитер ќе премине во знакот Близнаци, сè ќе ви биде полесно, а можно е да ги зајакнете деловните и контактите со странство, што ќе ви отвори добри можности за професионален развој. Тие што учат ќе имаат корист.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Иако понекогаш ќе ви се чини дека имате поголеми барања отколку што можеби заслужувате, на долг рок ви претстои период кога многу работи ќе ви тргнат по добро. Веројатно нема да го видите веднаш, но ќе станува поочигледно со текот на времето. Без грижи.

СКОРПИЈА

ЉУБОВ: Веќе сте навикнати на Уран против вас, кој одвреме-навреме носи избрзаност или екстраваганција во врската. Оваа година љубовните маркери ќе се интензивираат со Сатурн и Нептун во вашата природна 5-та куќа на љубовта, па неизбежната нервоза ќе отстапи место на некоја зрелост, необична сериозност, бараност од типот што бара трпение или слично. Она што е важно е дека ќе се справите со се повеќе од добро, згора на тоа, ваквите ситуации ќе придонесат за зајакнување на вашите врски и на некој начин дури и ќе ги стабилизираат. Бидејќи сте ладнокрвни по природа, прифатете се и ќе излезете победници. Само држete се. Јупитер во Бик до 26 мај ќе го ублажи сето тоа. Искористете ја поволно аспектираната Венера од 12 март до 8 април, потоа од 18 јуни до 12 јули, а особено од 24 септември до 18 октомври кога е во вашиот знак.

КАРИЕРА: Во текот на пролетта можен е неочекувано добар договор кој ќе ве изненади или договор за некаква соработка што ќе го има истиот ефект. Бидете подготвени и отворени за такви можности. Навистина, истата пролет носи и затемнување, на 8 април, на вашето 6-то поле на услуга и работно место, па можете да очекувате некои новости или промени во тие денови. Сè друго ќе се случи стандардно и повеќе или помалку воспоставено, а вие ќе балансирате најдобро што знаете. Вашиот фокус оваа година ќе биде повеќе на приватни теми или оние поврзани со деца и млади, а вие (освен споменатите ситуации) понекогаш дури и ќе ја работите работата напамет. Сепак, бидете внимателни, за да не се сретнете неспремна добра пролетна прилика или промена.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Ќе знаете како да се справите со сета нервоза на вистински начин бидејќи ќе имате доволно аспекти кои ве поддржуваат да лебдите. Затоа битките што ги водите на крајот ќе ви бидат во корист, доколку сте свесни дека трчате маратон, а не спринт.

СТРЕЛЕЦ

ЉУБОВ: Во личните односи нема да има ниту плус ниту минус, но горе-долу се е стандардно и воспоставено. Затоа, многумина ќе ги зацврстат своите врски во текот на оваа година, а оние кои се уште бараат сродна душа ќе ја имаат потребната самодоверба да пристапат некому и обратно. Она што е добро и допрва ќе донесе одредена љубовна експанзија е влегувањето на Јупитер во Близнаци на 26 мај, што е вашата природна 7-ма куќа на бракот и долгите врски. Од една страна, немојте да бидете мрзеливи, бидејќи од друга страна, ќе имате добри можности за хармоничен развој на љубовните врски. Помалите проблеми ќе бидат поврзани со куќата или станот, односно решението на станбеното прашање кое ќе бара одговорност и сериозен пристап од вас оваа година. Добрата Венера носи хармонија од 1 до 24 јануари кога е во Стрелец, од 8 до 30 април, од 12 јули до 6 август и повторно во Стелац од 18 октомври до 12 ноември.

КАРИЕРА: Сите кои работат од дома или имаат приватен бизнис ќе сакаат да ги прошират своите хоризонти и да работат бидејќи нема да се чувствуваат доволно добро дома, односно ќе имаат чувство дека се задржуваат. Сепак, она што ќе треба да го направите, направете го најсериозно. Од друга страна, сите останати ќе имаат одлична можност за нешто ново и предизвикувачко на работното место во текот на пролетта, па останете во тек. Бенефит ќе имаат сите вработени во услужните дејности. Во последните два месеци од годината најверојатно фокусот ќе го ставите на соработката со странство или ќе бидете максимално ангажирани во неа. Ако сте студент или сеуште студирате, тогаш ќе вложите малку повеќе труд за да го постигнете она што го сакате. Ќе имате доволно сила да успеете во ова.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Со спорт и здрави навики, особено поминување време и патувања во природа, успешно ќе ги надминете помалку темните мисли кои ќе ви доаѓаат од време на време. Игнорирајте ги и секогаш фокусирајте се не на она што ве прави да се чувствувате убаво и добро, и се ќе биде така.

ЈАРЕЦ

ЉУБОВ: Изгледа оваа година ќе се претворите во вистински Јарец. Вашиот фокус најмалку ќе биде на љубовта. Тоа не значи дека нема да има љубов, напротив, но транзитите на планетите не се ниту во ваша корист, ниту против вас. Така, ако сте во стабилна врска, ќе ја зацврстите, под еден услов – да не ја запоставувате саканата личност поради се останато. Запомнете и покажете ѝ (му) некој знак на внимание, тоа ќе им значи многу, а ќе ви биде полесно бидејќи ќе избегнете непотребни прашања за тоа што правите сега, колку време ќе трае, колку време и слично. Бидете искрени и љубезни. Оние кои уште се сами, да не заборават дека е поубаво во парови, па нека погледнат околу нив еднаш одвреме-навреме. Венера е поволна за вас од 24 јануари до 17 февруари кога е во Јарец, од 30 април до 24 мај, од 6 до 30 август и од 12 ноември до 8 декември – повторно во Јарец.

КАРИЕРА: Деловните односи ќе станат сериозни, играта ќе стане поинтензивна, а ќе имате можности да остварите важни контакти. Тоа ќе биде неопходен предизвик за вас и пат кон напредок. Две затемнувања во вашата природна 10-та куќа на кариерата, 25 март и 2 октомври, сигурно ќе донесат нови можности преку одредени вести и промени, а на вас е да одлучите мудро што подразбира тоа и да го сторите тоа барем еден ден по затемнувањата. Влегувањето на Јупитер во вашата природна 6-та куќа на услугата и работното место по 26 мај и до крајот на годината ќе донесе пријатна и позитивна атмосфера, добри односи со колегите, убава можност или работа во која ќе го комбинирате пријатното со корисното.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Многу позитивни транзити кон вашиот знак во поголемиот дел од годината ќе ви дадат сила и волја да продолжите понатаму. Бидете и останете реални, бидејќи така најдобро ќе се снајдете. Ова не значи дека ја игнорирате имагинацијата што ја имате, туку дека вешто ја вклопите во реалноста.

ВОДОЛИЈА

ЉУБОВ: Нема да има значителни промени во вашиот љубовен статус доколку веќе сте во врска – таа ќе се развива стабилно. Оваа среќа повремено може да биде нарушена од дополнителни напори што ќе треба да ги вложите за да ги обезбедите парите потребни за заеднички живот. Од друга страна, во текот на пролетта неочекувано добра можност за решение на станбеното прашање. По 26 мај, кога Јупитер ќе влезе во Близнаците (вашата природна 5-та куќа на љубовта), вашиот љубовен живот ќе стане побогат, а вие и вашата сакана може повторно да се заљубите. Оние кои се уште бараат сродна душа ќе имаат најголеми шанси да ја најдат од споменатиот датум до крајот на годината. Во последните два месеци опозицискиот Марс ќе донесе некои дополнителни љубовни активности или некои кавги. Венера е добра за вас од 17 февруари до 12 март, од 24 мај до 18 јуни, од 30 август до 24 септември и од 8 декември до крајот на годината.

КАРИЕРА: Иако вашиот фокус оваа година ќе биде на луѓето, врските, комуникацијата, правдата и сличните вредности, што се однесува до работата, чувајте го она што го имате и заработете, бидејќи ќе треба да го заработите секој денар. До таму ќе стигнете само со посветена работа. Не се посакуваат акробации. По 26 мај добро се пласираа работните места со младите, децата, спортот, креативноста, изведувачките уметности, сето тоа пред јавноста, но не на типично ризично, туку повеќе планирано и осмислено. И последните два месеци бараат трпение и такт, особено во воспоставувањето соработка. Внимавајте да не заглавите и размислете двапати пред да потпишете договор. Така се ќе биде во ред.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Сега кога знаете што сакате, полесно е да продолжите понатаму, бидејќи знаете како да се ориентирате. Следете го вашиот внатрешен глас и не заборавајте низ што сте поминале во изминатите години. Ќе ја зајакне вашата мотивација и ќе придонесе за убавината на секое утро кога ќе се разбудите, а новиот ден ќе го дочекате со насмевка.

РИБИ

ЉУБОВ: Можеби ви е доста Сатурн во вашиот знак да ве меле, но ќе ве притиска цела оваа година, па најдобро е да го прифатите стоечки. Запомнете дека нема растење без него, па кога ќе дојдат сивите денови, гледајте смешен филм со саканата личност, свртете ја главата кон Сонцето, врескајте за да го исфрлите гневот. Затемнувањето на Месечината во вашиот знак на 18 септември дополнително ќе среди сè, можеби ќе ви се допадне да плачете за да знаете дека ќе помине и не се откажувајте. Хуморот е моќен и лекува се. Држете ја главата горе и продолжете понатаму. Под таков транзит, врските стануваат уште посилни, а самците го кристализираат токму она што го сакаат. Затоа ќе профитирате во иднина. Венера е добра за вас од 12 март до 8 април во вашиот знак, од 18 јуни до 12 јули и од 24 септември до 18 октомври.

КАРИЕРА: Она со што најмногу ќе се занимавате оваа година сте вие ​​самите, вашето место во светот и светот во вас, потоа пораки, контакти, писма, преписки. Преку сето ова ќе се изразите себеси и вашата внатрешна состојба. За да не станете досадни, некои домашни работи (особено по 26 мај) ќе ви донесат вистинско освежување. Работата што ја работите ќе ја работите рутински, освен последните два месеци кога дополнително ќе треба да се ангажирате. Тогаш ќе има зголемени барања, па ќе мора да вложите дополнителни напори. Сè ќе ви биде полесно ако не поставувате премногу прашања. Знајте дека овој период е минлив.

ЗДРАВЈЕ И СОВЕТ: Без разлика на тежината што ќе ја почувствувате одвреме-навреме, секогаш оставете малку светло за себе. Не заборавајте да си напишете убава мисла или нешто што ве прави среќни. Ќе ви се најде во моменти кога ќе дојде тагата, а потоа само ја заборавате и поминувате низ тие напишани мисли.

Subscribe
Notify of
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] на вашиот знак конечно ви носи будење во Новата 2024 година, па забрзаните настани ќе започнат дури од февруари. […]

Back to top button
close