ЗАНИМЛИВОСТИ

Кој е поинтелигентен – кучето или мачката? Сопствениците мислат едно, но одговорот е малку покомплициран

Сопствениците на кучиња и мачки секогаш се обидуваат да откријат кој е попаметен – кучето или мачката. Љубителите на кучиња, секако, тврдат дека се кучиња, додека оние кои преферираат мачки веруваат дека нема поинтелигентни суштества од нив.

Сега, отсекогаш се сметало дека кучињата се најголемите добрини, додека мачките ги сметаме за лукави и снаодливи. Но, дали е тоа доволно за да се процени нечија интелигенција?

Токму затоа научниците морале да се вклучат во приказната, пишува „World Cat Finder“.

Истражувачите, по завршувањето на студијата, објавија дека кучињата имаат околу 550 милиони неврони во нивниот мозок, додека мачките имаат околу 250.

Што всушност значи тоа?
Во превод, ако ги гледаме исклучиво овие податоци, тогаш би рекле дека кучињата се попаметни од мачките. Сепак, вистинскиот одговор е малку покомплициран од тоа.

Кога зборуваме за различни животни, можеме да очекуваме различни нивоа на интелигенција, но одредувањето на тоа може да биде доста тешко. Имајќи предвид дека животните се различни и создадени за различни цели, многу е тешко да се спореди нивната интелигенција.

На пример, можете да ги тренирате кучињата да прават многу работи, но тие се главно зависни од луѓето, додека мачките, од друга страна, се поспособни да се грижат за себе. Дали ова значи дека нашите мачки се попаметни од кучињата?

Луѓето ја поврзуваат интелигенцијата со тоа колку е лесно да се обучи некого
И мачките и кучињата се паметни на свој начин, во зависност од тоа што треба да направат. Ако сакате да споредите што е подобро, автомобил или мотоцикл, ќе сфатите дека имаат некои сличности, но невозможно е да се споредат бидејќи се создадени за различни цели.

Во повеќето случаи, луѓето ќе ја поврзат интелигенцијата со тоа колку е лесно да се обучи некого. Кучињата се познати по тоа што се лесни за тренирање, што потоа покажува дека се попаметни. Сепак, можно е да се обучуваат и мачки – само треба да го имате вистинскиот пристап. Но, исто така, не е вистинскиот начин да се измери интелигенцијата на домашно милениче.

Главниот проблем со мерењето на интелигенцијата на мачките и кучињата е тоа што не постојат универзални инструменти. Нема ништо што ќе ви покаже кој е попаметен. Во повеќето случаи, работите што ќе послужат за мерење на интелигенцијата на кучињата нема да послужат за мачки и обратно. Треба да се фокусираме на уникатната способност на миленичето да прави нешто и да изведува.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close