ЗАНИМЛИВОСТИ

Како конзумирањето на кафе влијае на желбата за купување?

Интересна научна студија на истражувачи од Флорида покажа како пиењето пијалоци со кофеин влијае на зголемената потрошувачка на клиентите, пренесуваат американските медиуми.

Научниците го испитувале ефектот на кафето и другите пијалоци богати со кофеин и откриле интересни податоци дека нивното пиење е поврзано со полесно купување.

шопинг

Имено, во студијата се наведува дека пиењето кафе влијае на поимпулсивно купување бидејќи е познато дека кафето е силен стимуланс, кој исто така е лесно достапен.

Интересно е што тоа најмногу влијае на купувањето „убави“ производи како миризливи свеќи, масажери, украсни предмети, што се објаснува со тоа што пиењето кафе ги става луѓето во состојба на релаксација.
Истражувачите мислат дека внесот на кофеин го има овој ефект врз однесувањето на потрошувачите бидејќи го подобрува возбудувањето, кое се доживува како состојба на активирање и будност и може да варира од екстремна поспаност до екстремна возбуда.

Кога сме повнимателни, по пиењето енергетски пијалоци, потрошувачите имаат подобра перцепција кога ги набљудуваат карактеристиките на производот, што доведува до подобро набљудување, а потоа и купување.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close