ЗАНИМЛИВОСТИ

Девет дневни активности кои ве прават фит без воопшто да го сфатите тоа!

Физичките вежби не бараат секогаш одење во теретана. Всушност, одредени секојдневни навики и рутини во нашиот секојдневен живот се сметаат и за вежбање.

Иако знаеме дека сите треба редовно да вежбаме, има добри шанси многумина од нас да се борат да го применат ова општо здравствено правило во секојдневниот живот. Можеби немате доволно време или енергија, или можеби ја немате опремата што мислите дека ви е потребна.

Меѓутоа, кога зборуваме за физички вежби и фитнес, не зборуваме само за теретана и напорните тренинзи. Во поголемиот дел од човечката историја, физичката активност била интегрирана во секојдневниот живот на луѓето во форма на работа и секојдневни активности. И додека овие денови седечкиот живот и работата имаат тенденција да станат норма, експертите истакнуваат дека сè уште ни требаат секојдневни физички вежби. Но, она што се брои како физичка вежба варира и секако не е ограничено само на теретаните.

Дали секојдневните активности навистина се сметаат за вежбање? Краток одговор: Да!

Експертите ги делат вежбите во две категории: формални и неформални вежби. Всушност, дури и некои официјални тренинзи намерно ги имитираат примарните модели на движење кои ги претставуваат нашите секојдневни обрасци на движење во животот. Накратко, не ги потценувајте физичките активности што ги правите без намера да вежбате. Секојдневните навики кои го активираат вашето тело без воопшто да сфатите се одличен начин да го подобрите вашето здравје и кондиција, но и да го намалите ризикот од повреди. Еве што може да биде дел од таа група:

Купување
Кој рече дека вашата дневна прошетка не може да се заврши со посета на супермаркет или трговски центар? Вашиот секојдневен шопинг и задолженија, кои често вклучуваат многу пешачење, превоз и други движења, се навики кои го активираат вашето тело без воопшто да го сфатите тоа.

Куќни работи
Чистењето на куќата може да вклучи широк спектар на физички движења како што се качување и спуштање по скали, преместување работи од соба во соба и друго.

Шетање со кучето
Можеби повеќе размислувате за вежбање на вашето сакано милениче за време на нивната секојдневна прошетка, но не заборавајте да вежбате во исто време и вие.

Прошетка
Одењето е одлична вежба – можете да пешачите до продавницата во соседството, да му помогнете на колегата што седи во друга канцеларија или да одите во тоалет – секој чекор е важен.

„Доцнам!“ – Брзање
Ако редовно користите јавен превоз, веројатно веќе имате лесна до умерена активност во вашата дневна рутина. А ако доцните и треба да трчате за да стигнете до автобусот или до саканата дестинација, трошите повеќе енергија.

Играње со деца
Дали имате мали деца во вашиот живот? Ако одлучите да играте заедно наместо да ги гледате од најблискиот кауч, ќе откриете (прилично брзо) дека вежбањето овде не е шега.

Танцувње
Танцувањето може да биде тренинг за целото тело, а исто така одлична кардио активност.

Смеа
Дали некогаш сте слушнале за јога за смеење? Студија од 2014 година покажа дека јогата со смеење е одлична вежба за стомачни. Колку повеќе хумор во вашиот секојдневен живот, толку подобро за вашите стомачни.

Секс
Сексуалната активност е исто така вежба со умерен интензитет. Очигледно, сексот го зголемува пулсот и согорува калории. Всушност, една неодамнешна студија тврди дека сексот може да се смета за умерено, па дури и енергично вежбање, според научниците.

Facebook коментари:

Напишете коментар

Back to top button