ЗАНИМЛИВОСТИ

Често поставувано прашање: Дали спиењето без перница е добро или лошо?

Додека некои луѓе сакаат да спијат на големи меки перници, на други им е непријатно. Можеби сте во искушение да спиете без перница ако често се будите со болки во вратот или грбот, но дали е тоа добро?

Има некои предности за спиењето без перница. Сепак, овие придобивки не се единствени за секого. Спиењето без перница може да помогне само ако спиете во одредена положба.

Придобивките од спиење без перница
Во зависност од тоа како спиете, може да се чувствувате подобро откако ќе спиете на рамна површина.

Дали спиењето без перница може да помогне во држењето на телото?
Перниците имаат за цел да го задржат ‘рбетот во неутрална положба. Тие го усогласуваат вашиот врат со остатокот од телото, што поддржува добро држење на телото. Како такво, истражувањето се фокусираше само на најдобриот тип на перница за држење на телото. Научниците не проучувале како спиењето без перница конкретно влијае на ‘рбетот. Но, оние што спијат на стомакот можат да имаат корист од отфрлањето на перницата. Според Медицинскиот центар на Универзитетот во Рочестер, спиењето на стомак го става ‘рбетот во неприродна положба. Тоа е затоа што поголемиот дел од вашата тежина е во средината на вашето тело. Дополнително го оптоварува грбот и вратот, што го отежнува ‘рбетот да ја одржи својата природна кривина. Спиењето без перница може да ја држи главата исправена. Сепак, ова не важи за другите позиции за спиење. Ако спиете на грб или на страна, спиењето без перница може да направи повеќе штета отколку добро. Најдобро е да користите перница за да го задржите ‘рбетот неутрален, пренесува Healthline.

Недостатоци на спиење без перница
И покрај потенцијалните предности на спиењето без перница, има и недостатоци.

Лошо држење на телото
Кога спиете на стомак, отстранувањето на перницата може подобро да го усогласи вашиот ‘рбет. Сепак, ова нема целосно да ја компензира неприродната положба. Сè уште ќе биде тешко да го задржите ‘рбетот неутрален, бидејќи поголемиот дел од вашата тежина е во центарот на вашето тело.

Болка во вратот
Ако спиете на стомак, исфрлањето на перницата може да му помогне на вашиот врат да остане во поприродна положба. Но, тоа не ја елиминира потребата да ја свртите главата. Ова може да ги напрега зглобовите и мускулите на вратот, предизвикувајќи болка. За други позиции за спиење, прескокнувањето на перниците може да се влоши или да предизвика болка во вратот. Тоа е затоа што спиењето на грб или на страна премногу го растегнува вратот. Без перница, вашиот врат ќе остане во оваа положба цела ноќ. Дополнително, доколку не користите перница, притисокот врз мускулите на вратот ќе биде нерамномерно распределен. Поголема е веројатноста да почувствувате болки во вратот, вкочанетост и главоболки, пренесува Healthline.

Така, заклучокот би бил дека е подобро да пронајдете перница која повеќе ќе ви одговара отколку целосно да ја исфрлите перницата.

Слични објави