СВЕТ

Папата ги повика верниците да се покајат за „еколошките гревови“

Папата Франциско денеска ги повика верниците да се покаат за своите „еколошки гревови“.
„Со помош на Божјата милост, да усвоиме животни стилови кои се карактеризираат со намалување на отпадот и непотребното трошење“, напиша папата на мрежата Икс (Твитер).

Папата често зборува за потребата од борба против климатската криза. Пораката беше објавена пред објавувањето на 4 октомври на втората верзија на неговата енциклика Laudato Si’ (Пофалба), објави Анса.

Во енцикликата „За грижата за нашиот заеднички дом“ од 2015 година, аргентинскиот папа го критикуваше консумеризмот и деградацијата на животната средина и повика на акција за борба против глобалното затоплување.

Facebook коментари:

Напишете коментар

Back to top button
close