ЗАНИМЛИВОСТИ

Мачките имаат 300 различни изрази на лицето: невообичаени резултати од истражувањето

Истражувањето на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) носи интересни сознанија за светот на комуникацијата со мачки преку изрази на лицето. Што сака да ви каже вашето домашно милениче и како го прави тоа.

Макча

Дали некогаш сте се запрашале што значат изразите на лицето на мачката за вас или за другите мачки? Студија од Универзитетот во Калифорнија (UCLA) може да ни помогне подобро да ги разбереме овие мистериозни миленичиња и што се обидуваат да кажат со нивните изрази. Истражувачите забележале дури 276 уникатни изрази на лицето кај мачките што ги проучувале, додека шимпанзата, за споредба, имаат околу 357 различни изрази на лицето.

Друга интересна работа во врска со ова истражување е тоа што мачките делат некои заеднички изрази на лицето со луѓето. Ова може да биде фасцинантно, имајќи предвид дека мачките се домашни миленици илјадници години. Можеби во тој долг период на соживот со луѓето, тие усвоиле или развиле некои изрази на лицето слични на нив. Овој факт го покренува прашањето како во текот на нашата историја на заеднички живот сме влијаеле на начинот на кој мачките комуницираат со нас и едни со други, наведува Би-Би-Си.

Иако оваа студија е многу интригантна, потребни се дополнителни истражувања за да се добие подлабоко разбирање на оваа сложена динамика на изразот на лицето кај мачките. Разбирањето на овие сигнали може да ја подобри нашата комуникација со нашите мачки и да ги подобри нашите односи со нив. Идните истражувања се надеваме дека ќе ни дадат повеќе увид во оваа магична врска меѓу нас и нашите крзнени пријатели.

Facebook коментари:

Напишете коментар

Back to top button
close