ЉУБОВ И СЕКС

Како животот без интимни односи всушност влијае на жените?

Одамна се веруваше дека жените кои немаат активен сексуален живот страдаат од хистерија. Оваа теорија подоцна беше отфрлена, но многу се зборува за тоа како редовниот сексуален живот придонесува за физичкото и менталното здравје на жените.

Зборот хистерија доаѓа од грчкиот збор hystera, што значи утроба. Хистеријата е форма на нервоза во која доминираат различни физички, сензорни, моторни и ментални нарушувања од психогено потекло, како што се напади на смеа и тага, екстремна раздразливост, возбуда, забрзано чукање на срцето, гадење, болка во различни делови од телото.

Нарушувањата од хистерична природа првпат биле забележани кај млади жени во Античка Грција. Долго време се веруваше дека само жените страдаат од хистерија, иако болеста може да се појави и кај двата пола. Многу лекари практикувале масажа на карлицата и гениталиите за лекување на хистерија.

Целта била да се доведе пациентот до „хистеричен пароксизам“ или оргазам, кој го забавува дишењето и предизвикува осип на кожата, вагинално мокрење и абдоминални контракции.

Ова се практикувало во викторијанската ера и се проширило во различни делови на Европа и САД на почетокот на 19 век.

Освен третман со масажа, хистеријата се лечела и со помош на вибратор кој се појавил на крајот на 19 век. Американската писателка Рејчел Мајнер во својата книга „Непријателска технологија“ опишала како „електромеханички медицински инструмент“ им помага на жените.

Таа потврди и дека оваа метода е поефикасна од масажата. Современиот пристап кон овој проблем вели дека хистеријата може да се разликува по карактер и хистерични напади.

Но, дали жените кои апстинираат од секс имаат поголеми шанси да заболат од овие болести и нарушувања од оние кои имаат редовен сексуален живот?

Апстиненцијата или нередовниот сексуален живот можат да бидат свесно или несвесно избрани, принудни или доброволни и зависат од здравјето на телото, психата и душата на жената.

Нередовниот сексуален живот и апстиненцијата што е доброволно избрана или наметната поради различни општествени и морални принципи е штетна состојба. Ваквата апстиненција го нарушува физичкото и психичкото здравје, а потоа страда и телото.

Но, во модерното време, нема доволно истражувања кои покажуваат дека сексуалната апстиненција може да биде поврзана со развојот на психијатриски нарушувања.

Facebook коментари:

Напишете коментар

Back to top button
close