ЗАНИМЛИВОСТИ

Зошто не е пожелно да се буди куче?

Во просек, кучињата поминуваат околу половина од денот на спиење, а само 20 проценти од денот се активни.

Без разлика дали се работи за вашето домашно милениче или улично куче, будењето на кучињата кои спијат може да предизвика сериозни проблеми, велат ветеринарите.

Можеби сте мислеле дека кучињата многу дремат и спијат, но како што објасни експертот за благосостојба на животните Кетрин Џорџ, им треба многу сон бидејќи тоа им помага да го обноват својот имунитет и да ги поправат оштетените клетки во телото.

Kuche sonuva

Во просек, кучињата поминуваат околу половина од денот на спиење, а само 20 проценти од денот се активни. Тие бројки варираат кога станува збор за кученца, постари кучиња и големи раси.

Кучињата имаат слични циклуси на спиење како и луѓето, па затоа влегуваат и во РЕМ фазата, која се смета за најдлабок циклус на спиење, а воедно е и фаза во која сонуваат. Кога ќе заспијат, на кучињата им требаат околу 10 минути да преминат од бавната фаза, при што дишењето се забавува, крвниот притисок се намалува и отчукувањата на срцето се забавуваат, во фазата РЕМ.

Во РЕМ фазата, нивните очи се движат под затворени капаци и нивното тело може да реагира на соништата. Во оваа фаза, нозете, опашката или дури и ушите на кучето може да се грчат. Бидејќи се во толку длабок сон, никогаш не треба да ги запрепастувате или да ги разбудите бидејќи после тоа може да се дезориентираат, да скокнат, гребат, па дури и да гризат, објасни Џорџ.

Ветеринарот Мондријан Контрерас исто така наведува дека има и други причини зошто никогаш не треба да го будите кучето што заспало.

– Постојат и медицински состојби како што се губење на слухот, артритис и повреди на грбот кои можат да предизвикаат кучињата да бидат пореактивни доколку ненадејно се разбудат. Оваа интензивна реакција може да предизвика тие да се повредат, или ненадејната зголемена физичка непријатност може да ги натера инстинктивно да се пукнат или исечат, рече тој.

Ако навистина треба да го разбудите кучето, стручњаците советуваат да го изговорите неговото име тивко за да не го запрепастите или можете да му ставите вкусно уживање пред муцката за да го направите будењето попозитивно искуство.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close