ЗАНИМЛИВОСТИ

Црвена значи љубов, сина лојалност а белата почит! Еве што симболизираат боите на цвеќињата кои им ги подарувате на дамите за 8-ми март и во која рака се носат

Речиси и да нема женска личност која не сака да прима цвеќе за 8 март. Кавалерите знаат дека нема грешка со тој подарок. Меѓутоа, ако за прв пат подарувате цвеќе на жена, не би било лошо да знаете каква порака испраќа бојата на аранжманот, колку цвеќиња се подаруваат и во која рака се држи букетот.

Оној што подарува цвеќе испраќа порака со нив, а типот и бојата ги изразуваат неговите чувства. Ако на некого му подарите црвени цвеќиња, му покажувате љубов, а белите цвеќиња значат дека го почитувате. Кога станува збор за жолтата боја, тоа не значи љубомора во вистинска смисла, туку дека се работи за чувство на силна приврзаност и онаа љубомора која е пожелна во секоја врска. Сините цветови симболизираат верност, розови нежни и суптилни чувства, а виолетовите покажувате некому дека копнеете по нив.

Според бонтон, цвеќињата секогаш се носат во непарен број. Ако за прв пат одите кај некого, понесете си букет, инаку само еден цвет. Единствена отстапка е ако дечкото оди да ја посети девојката. Потоа треба да донесе едно цвеќе за нејзината мајка, на која прво ќе и подари подарок, а потоа на својата сакана. Цветовите секогаш треба да се носат во левата рака, така што десната рака е слободна за ракување.

Слични објави