ЗАНИМЛИВОСТИ

Петте најинтелигентни видови на животни во светот

Сите знаеме колку се паметни кучињата. Тие можат да бидат обучени да откриваат дрога, експлозиви и разни други работи, покрај тоа што им помагаат на луѓето со различни физички и емоционални предизвици.

Други животни кои се познати по својата интелигенција се свињите и октоподите, а ова се уште пет животни кои се сметаат за најинтелигентни во светот.

Шимпанзата
Шимпанзата имаат речиси 99 проценти од нашата ДНК и се наши најблиски живи роднини. Имаме ист број на прсти и имаме ист нервен систем, мускули и коски. Иако имаме поголеми мозоци, мозоците на шимпанзата и луѓето се слични по структура и функција. Шимпанзата можат да размислуваат апстрактно и рационално, а можат да користат и алатки.

Шимпанзо

Тие користат стапови и трева за да копаат термити, фрлаат камења и гранки кога им се закануваат, виткаат лисја за да ги користат како сунѓер за вода за пиење и користат камења за да ги скршат тврдите лушпи од оревите.

Шимпанзата споделуваат некои од истите емоции како луѓето, вклучувајќи среќа, сочувство, емпатија, тага и анксиозност. Тие се способни и за напредни вештини за решавање проблеми, како што се преминување патишта кога е безбедно, избегнување жичени стапици и ограбување на посевите од фармите.

Врани
Нивниот мозок можеби е мал, но тие се моќни. Мозокот на врана има многу цврсто набиени неврони кои функционираат ефикасно. Додека евалуацијата и обработката на проблемите обично се одвиваат во церебралниот кортекс, тоа е малку поинаку кај врани. Тие немаат церебрален кортекс, па нивното размислување се одвива во палиумот, дебел слој од сива материја што ја покрива горната површина на големиот мозок.

Враните покажаа способност да користат стапчиња како копја и алатки за копање инсекти. Нивната интелигенција се протега на повисоко размислување како што е планирањето. Кога ќе фатат храна, ќе се преправаат дека ја кријат ако мислат дека друго животно ги гледа, а всушност ќе ја кријат во нивните пердуви. Тие се познати и по тоа што фрлаат ореви на патот за да ги кршат и да можат да ги јадат.

Делфини
Односот на големината на мозокот и телото кај делфините е најголем после човекот. Нивниот природен сонар им овозможува да користат ехолокација за да комуницираат едни со други преку звуци, а друга функција на ехолокацијата е способноста за навигација и лов. Поради нивната неверојатна способност да лоцираат под вода, американската морнарица ги користеше за пребарување мини и прикачување експлозиви или уреди за слушање на непријателските бродови.

Други начини на кои се манифестира нивната интелигенција се преку софистицираните игри со кои се занимаваат, употребата на алатки, кооперативниот лов, самосвесноста и нивното учество во сложените социјални мрежи. Истражувањата покажуваат дека делфините имаат голем капацитет за меморија и дека се сеќаваат и се препознаваат 20 години, а можеби и цел живот.

Слоновите
Употребата на алат е показател за животинската интелигенција, а слоновите се софистицирани корисници на алатки. Нивната употреба на гранки за различни намени е импресивна. Тие вклучуваат гребење на грбот, нивно користење како оружје кога им се заканува и уништување на инсекти. Долго носеа и гранки, за подоцна да ги користат по потреба.

Слоновите се ефективни комуникатори и ги користат сите пет сетила за да комуницираат едни со други. Познати по нивната неверојатна меморија, слоновите се сеќаваат на семејството, пријателите и непријателите со години и се способни да ги паметат изворите на вода и храна долго време.

Во еден истражувачки експеримент, слоновите покажаа напредно размислување во разбирањето на човечкиот јазик. Тие можеа да разликуваат различни јазици, да разберат дали се работи за машки или женски глас и да утврдат дали станува збор за закана.

Стаорци
Стаорците се способни да донесуваат одлуки врз основа на информации и знаење за одредена ситуација. Тие се свесни и за нивните ментални процеси, напреден концепт познат како метакогниција. Истражувачите покажаа дека стаорците често одбиваат да направат тест доколку не го знаат одговорот. Тие исто така можат да бидат обучени да одговорат на нивното име, да трчаат низ лавиринт, да легнат, да се превртуваат и многу повеќе.

Стаорците се многу социјални животни кои добро реагираат на љубезноста на нивните сопственици, но им треба и друштво со други стаорци и ќе комуницираат едни со други користејќи звуци со висока фреквенција.

Експериментите кои можеа да покажат емпатија покажаа дека стаорците би одбиле задоволство ако притискањето на рачката предизвика шок кај друг стаорец. Стаорците чувствуваат емоции, а еден од начините на кои ги изразуваат е со чкртање заби, наречено бруксирање, што обично укажува на задоволство.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close