ЗАНИМЛИВОСТИ

Петок долго се смета за баксузен ден: Ова се верувањата во кои многумина и денес веруваат

Петок е денот на кој се врзуваат можеби најмногу верувања, особено што долго време се смета за лоша среќа. Дури се верува дека децата родени на овој ден се придружени со баксуз во текот на нивниот живот.

Еве некои верувања и суеверија поврзани со петок:

Никогаш не треба да ја четкате косата во петок, бидејќи се верува дека предизвикува главоболки и побрзо расте косата.

Често може да ги слушнете домаќинките како велат дека во петок не перат алишта, не усисуваат или прават други домашни работи. Некои дури ни во петок не се бањаат и не ги сечат ноктите.

Се верува дека во петок сите работни места завршуваат, а нови никогаш не започнуваат.

Сите овие верувања можат да се поврзат со христијанството, бидејќи во петок се пости и се жали за распнатиот Исус Христос.

Уште една работа што никогаш не треба да ја правите во петок, ако сакате да имате пари! Се верува дека во петок никогаш не треба да се позајмуваат пари, ниту да се враќаат долгови.

Во некои домаќинства постои правило дека во петок не се дава ништо надвор од дома, а особено не храна од животинско потекло. Кој ќе го прекрши правилото и некому му позајмува млеко, се верува дека волците ќе му го проголтаат добитокот.

Во петок нашите постари не одеа на лозја, а избегнуваа и патувања.

Во однос на петок, интересно е и тоа што многу луѓе имаат посебни имиња за одреден петок во годината! Првиот петок по лунарниот месец се нарекува Млад петок.

На млад петок, жените и девојките не работат ништо од женските работи, не готват, не месат леб, не шијат, а причината е главоболка.

Петокот што се паѓа во неделата на Тодор се нарекува Луд петок, петокот на Страсната седмица се вика Велики петок, првиот петок по Велигден се нарекува Светол петок, а Троица недела се нарекува Русански петок.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close