ЗАНИМЛИВОСТИЗДРАВЈЕ

Озборувањето со пријателите има и добри страни: Истражувањата покажаа дека оваа навидум лоша активност може да биде добра за менталното здравје

Иако озборувањето обично не се одобрува, многумина од нас се впуштаат во овој облик на разговор од време на време. Без разлика дали сакате да разговарате со вашите најдобри пријатели за чудните навики на вашиот партнер или вашите соработници, во човечката природа е да сакате да разговарате за се и сешто.

озборување

Иако озборувањата имаат негативна репутација, неодамнешните истражувања покажуваат дека тие всушност можат да бидат здрави.

Истражувачите велат дека озборувањето не е секогаш лоша работа
Во студија објавена во изданието на Current Biology од април 2021 година, истражувачите на Дартмут создадоа онлајн игра во која играчите мораа да работат заедно за да постигнат цел. Сепак, одредени играчи беа „во мрак“ за постапките на другите играчи, принудувајќи ги да разговараат со останатите играчи за тоа што се случува.

– Нашата инспирација беше да создадеме животно сценарио во кое вие ​​сте член на заедницата и сте под влијание на постапките на сите други членови на заедницата, од кои повеќето ретко ги набљудувате и директно соработувате – објасни коавторот на студијата д-р Ешин Џоли.

На крајот од играта, Џоли и неговиот коавтор, д-р Лук Чанг, откриле дека играчите кои морале да разговараат меѓу себе за постапките на другите играчи се чувствуваат повеќе поврзани едни со други.

„Со споделување информации со другите, озборувањето е начин за воспоставување врски“, објасни Чанг во Билтенот на Дартмут.

– Вклучува доверба и ја олеснува социјалната врска, која се зајакнува како што се одвива понатамошната комуникација.

Друга студија, објавена во мај 2019 година во списанието „Social Psychological and Personality Science“, покажа дека озборувањето е најчестото средство за споделување информации, наместо да се уриваат другите.

– Озборувањата беа неутрални, не позитивни или негативни, а за социјалните информации – напишале авторите на студијата. Според наодите на студијата, 85 проценти од озборувањата се безопасни муабети, додека само 15 проценти се злобни.

Озборувањето може да ни помогне да се поврземе со другите
Ако некогаш сте се почувствувале поблиски со некого откако споделивте сочно парче озборување, има причина, велат експертите.

– Озборувањето може да изгледа како брз начин за поврзување, особено затоа што луѓето може да изгледаат поинволвирани во разговорот отколку кога зборуваме за времето – изјави Лорен Кук за Best Life.

– Ние сме социјални суштества, па природно нè привлекува да зборуваме за другите луѓе и за нашите меѓусебни интеракции. Озборувањето исто така може да направи да се чувствуваме како да имаме покачен социјален статус, затоа што се чувствуваме како да сме ценети информации што другите ќе ги сметаат за вредни.

Озборувањето исто така може да направи да се чувствувате помалку сами, објаснува психијатарот Фајсал Таи.

– Озборувањето помага да се создадат врски меѓу луѓето, а во одредени околности ги информира луѓето за работи кои не ги знаеле претходно – објаснува тој за Best Life и додава:

– Поради тоа што може да направи да се чувствувате помалку изолирано и повеќе поврзано, се чини дека озборувањето има потенцијал да ви го подигне расположението и можеби да го подобри вашето ментално здравје.

Озборувањето може да ни помогне да станеме поемпатични
Далеку од тоа да биде штетно, озборувањето може да биде алатка која ни помага да научиме за животите на другите луѓе и можеби да разбереме како е да се оди во нивните чевли, изјави Џоли за Dartmouth Newsletter.

– Озборувањето може да биде корисно, бидејќи им помага на луѓето да учат преку искуствата на другите, а во исто време им овозможува да се зближат еден до друг во тој процес – истакнува тој.

Калеи Хартман се согласува:

– Озборувањето може да ни даде можност да практикуваме емпатија и разбирање, додека се обидуваме да разбереме низ што поминуваат другите луѓе – вели таа и продолжува:

– Тоа ни помага да стекнеме перспектива за тоа како друго лице може да се чувствува за одредена ситуација, што пак може да ни помогне да бидеме поемпатични кога станува збор за нашите сопствени проблеми.

Некои видови озборувања се штетни
Се разбира, ако озборувањата со кои се занимавате имаат за цел да ги срушат другите, тоа не е добро за вашето ментално здравје, а всушност е штетно за вас.

– Кога озборуваме само за да ги спуштиме другите, тоа само го влошува тоа како се чувствуваме за себе – објаснува Хартман.

– Дополнително, кога пред пријателите зборуваме лошо за другите, тоа ги нарушува нашите пријателства, бидејќи сега нашите пријатели се прашуваат: „Што би можеле да кажат за мене?“.

Таи се согласува со ова чувство, велејќи:

– Кога озборувањето се состои претежно од негативен калибар, тоа може да ги натера луѓето да се чувствуваат виновни и да се срамат од себе. Плус, кога семејството, пријателите, па дури и колегите ве слушаат како озборувате некого, тоа може да ги натера да се запрашаат што би можеле да зборувате за нив. Ова може да го отежне или дури и невозможно да се изгради доверливи односи и да го остави озборувачот социјално поизолиран, а со тоа и потенцијално подепресивен и вознемирен.

Facebook коментари:

Leave a Reply

Back to top button
close