ЗАНИМЛИВОСТИ

Ова се двете најчести причини зошто децата се лутат

Лутината е емоција и додека некои луѓе многу добро ја контролираат, има и такви кои не можат. Кога станува збор за децата, гневот често се гледа како излив на бес. Сепак, експертите сметаат дека ова не е добар начин да се пристапи кон ситуацијата.

зошто децата се лутат

Амбика Агравал, сертифициран теоретичар на НЛП, неодамна на Инстаграм проговори за двете главни причини зошто децата често се лутат.

Незадоволени потреби
Според нејзиното мислење, неисполнетите потреби се една од основните причини за проблемите со гневот на децата. Незадоволени потреби се оние кои не се задоволени или се занемарени.

Недостаток на моќ
Друга причина што може да предизвика гнев кај децата е недостатокот на моќ, што значи дека децата немаат глас или дозвола за тоа што го сакаат. Ова може да биде особено вознемирувачко за децата, бидејќи сакаат многу да изразуваат, но понекогаш не знаат со кои зборови да пренесат, а потоа го изразуваат во форма на гнев или бес.

Како да се поставите?
Амбика, која и самата е мајка, препорачува да останете смирени и да не реагирате со ист тон како детето. Тој советува да не се реагира луто и да не се сфаќа лично однесувањето на детето.

Наместо тоа, таа ги советува родителите да ги препознаат предизвикувачите, да игнорираат помалку негативно однесување, да им дадат на децата моќ и избор и да ги учат децата на соодветно однесување кога се смирени.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close