ЗАНИМЛИВОСТИ

Освоен најголемиот џекпот во историјата – над 2 милијарди долари!

Среќен сопственик на тикет во САД освои рекорден џекпот од 2,04 милијарди долари, најголемата добивка на лотарија во историјата.

По неколку недели без добитник, само еден тикет добил на лотаријата со броевите 10, 33, 42, 47, 56 и 10 за Powerball, велат од Калифорниската лотарија.

„Калифорниската лотарија го освои првиот милијардер во својата историја“, објави Калифорниската лотарија, истакнувајќи дека среќниот тикет е продаден во сервисниот центар Џо во Алтадена, Калифорнија.

Среќниот добитник треба да избере дали сака да ја добие целата сума, но на рати во текот на три децении или да биде платена одеднаш, со 997,6 милиони долари, наведува Powerball.

Пред оваа победа, 40 последователни извлекувања немаа големи победници, што предизвика џекпотот да порасне на незамислива сума од над две милијарди долари.

Како што растеше сумата, растеше и лотариската треска низ САД. Извлекувањето, првично закажано за понеделник навечер, мораше да биде одложено неколку часа бидејќи на лотаријата во една од државите учеснички и требаше повеќе време за обработка на податоците, соопшти Калифорниската лотарија.

Шансата да се добие џекпот со купување билет од 2 долари беше една на 292,2 милиони. За споредба, според пресметките на американските здравствени власти, веројатноста некој да биде погоден од гром е еден на милион.

Facebook коментари:

Leave a Reply

Back to top button
close