ЗАНИМЛИВОСТИ

Никогаш не ја фрлајте водата во која се варат јајцата – може да биде многу корисна за растенијата

Ако имате растенија во затворен простор, ова е трик кој мора да го знаете

Кога станува збор за тестенините, сите знаеме дека водата во која се варени не треба да се фрла бидејќи може да се користи за сосови. Но, малку е познато дека водата во која се вареле јајцата може да се користи за растенија!

Varene jajtsa

На растенијата им се допаѓа калциумот, тој придонесува за нивната сила, а го има многу во водата во која се варени јајцата. Исто така, калциумот помага да се одржи добра pH вредност на почвата. Важно е да почекате водата да се олади до собна температура пред да ги наводнете растенијата.

Жолто-кафени дамки на листовите, кои се опкружени со кафеава граница, и бавен раст. Доволното количество калциум во почвата ги прави растенијата помалку подложни на болести и оштетувања.

Ако лисјата на вашите растенија се суви и без сјај, обидете се да ги оживеете на начин на искусни градинари.

Ставете само малку мајонез на чиста крпа и со неа избришете ги листовите на растенијата. Не само што ќе имате прекрасни, сјајни лисја од растенија, туку мајонезот ќе се распадне и целосно ќе ја собере насобраната прашина.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close