ЗАНИМЛИВОСТИ

Мачките го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и го подобруваат расположението

Мачките се нежни, гушкави и меки, независни, интернетот е заљубен во нив, а сега има научни докази дека овој крзнен пријател е всушност многу добар за вашето здравје и дека поминувањето време со мачка може да биде исклучително корисно.

Machkite go namaluvaat rizikot od srtsevi zaboluvana

Мачката има способност да го смири нашиот нервен систем и да обезбеди моментален излез за забава и игра. Иако мачките се независни животни кои сакаат да бараат и истражуваат по свои услови, тие се исто така многу приврзани за нивните сопственици и луѓето на кои им веруваат.

1. Тие можат да го намалат ризикот од срцеви заболувања
Истражувањата покажуваат дека поседувањето мачка може да го намали нивото на стрес, што пак ќе влијае на ризикот од кардиоваскуларни болести. Сопственикот на мачка всушност може да го намали ризикот од разни срцеви заболувања, вклучително и мозочен удар, за околу 30 проценти.

2. Предењето помага во заздравувањето на коските, тетивите и мускулите
Звукот на мачката е еден од најудобните звуци во светот и, иако тоа значи дека вашата мачка е среќна и задоволна, звукот исто така долго време се поврзува со терапевтската способност да ги лекува човечките коски и мускули.

Предењето на мачката создава вибрации на фреквенција од 20-140 Hz, а студиите покажале дека фреквенциите во опсег од 18-35 Hz имаат позитивен ефект врз подвижноста на зглобовите по повредата. Затоа научниците почнале да зборуваат за тоа како предењето може да им помогне на луѓето.

3. Ќе спиете подобро
Неколку студии во Обединетото Кралство откриле дека луѓето (особено жените) претпочитаат да спијат со своите мачки отколку со нивните партнери, па дури и велат дека спијат подобро со мачка отколку со партнерот во кревет. Една неодамнешна студија успеала да ги потврди овие наоди – 41 отсто од луѓето во таа студија рекле дека спиеле подобро поради нивното домашно милениче, додека само 20 отсто рекле дека тоа предизвикува нарушувања.

4. Ќе ве направи попривлечни (на жените)
Една неодамнешна студија покажала дека жените почесто ги привлекуваат мажи со домашни миленици, а неверојатни 90 проценти од самохраните жени ги доживуваат мажите со мачки како пољубезни и погрижливи од оние без мачки.

5. Мачките го намалуваат стресот и анксиозноста
Имањето мачка наоколу всушност може да го стимулира ослободувањето на смирувачки хемикалии во нашето тело кои го намалуваат стресот и нивото на анксиозност. Мачките се познати по тоа што не се одржуваат и едноставното галење е обично доволно за да ве направи среќни и вас и вашата мачка.

6. Помалку алергии
Во 2002 година, Националниот институт за здравје во САД објави студија која покажа дека децата под една година кои биле изложени на мачки имаат помала веројатност да развијат различни видови на алергии. Се чини дека високата изложеност на домашни миленици на рана возраст штити од алергија на домашни миленици, но исто така и од други видови на вообичаени алергии, како што се грини од прашина, ајдучка трева и алергија на трева.

7. Гледањето мачки е добро за вас
Истражувањето спроведено на повеќе од 7.000 луѓе покажа дека гледањето мачки ја зголемува енергијата и позитивните емоции, а истовремено ги намалува негативните чувства.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close